Продажбите на дребно в Еврозоната намаляват с 0.3%

Търговията в целия Европейски съюз остава на нивата от януари

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Продажбите на дребно в Еврозоната са намалели с 0.3% на месечна база през февруари 2013 г. Спрямо същия месец на миналата година показателят в 17-членния блок с обща валута се понижава с 1.4%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. Ревизираните данни за януари показват ръст от 0.9%.

Понижението през февруари се дължи най-вече на месечния спад на търговията на дребно в една от най-големите европейски икономики Франция - свиване, което не беше компенсирано от ръста в Германия и Испания. Спадът на месечна база в Еврозоната е по-малък от предварителните очаквания на анализаторите, които в анкета на Bloomberg прогнозираха свивне на търговията с 0.4%.

В целия Европейски съюз (ЕС) търговията на дребно през февруари се е запазила на нивата от януари. На годишна база обаче свиването е 0.2%.

Данните на Евростат за България сочат, че на месечна база през февруари търговията на дребно се е свила с 0.9%, докато спрямо февруари миналата година показателят пада рязко с 3.3%.

На месечна база в ЕС най-силно се свива търговията на дребно в Естония и Франция - съответно 2.6 и 2.2%. на другия полюс е Люксембург, където показателят нараства с 4.1% спрямо януари.

През февруари 2013 г. спрямо същия месец на миналата година най-много намалява търговията на дребно в Испания и Португалия - съответно с 9.7 и 5.3%. Отново Люксембург е с най-голям ръст - 17.3%.

Подкрепи Economic.bg