Пътищата ще се ремонтират по нов модел

Регионалното министерство ще спасява 250 млн. лв. по ОП "Регионално развитие", като ги вложи в един голям инфраструктурен проект

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Променя се моделът на финансиране и всяка година стъпаловидно ще се увеличават парите за ремонти на републиканските пътища. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред БНТ. По нейните думи за ремонт на пътища са вложени 2.5 млрд. лв., но въпреки това пътната мрежа е в "окаяно състояние". За да се увеличава финансирането за ремонти, парите ще се взимат от оперативните програми, от държавни инвестиционни заеми и от бюджета.

"През следващия програмен период, който започва догодина, по Оперативната програма "Региони в развитие" по искане на Брюксел ще се залага на интегрирания подход - например строителството на път ще се съчетава с работата по културни или археологически обекти", съобщи министърът.

Тя увери, че ще продължи изграждането на започнатите от ГЕРБ важни проекти. "Магистрала "Тракия ще бъде пусната до 2 седмици в експлоатация и през юли ще имаме магистрала до морето", изтъкна тя.

Десислава Терзиева обаче каза, че по Оперативната програма "Регионално развитие" има опасност да останат неусвоени 250 млн. лв. "За да не бъдат изгубени тези пари, ще бъдат вложени в един голям инфраструктурен проект. Кой точно да е проектът все още се обмисля", добави тя.

"Досега по тази оперативна програма са сключени 1039 договора за над 3 млрд. лв., а са разплатени 1.2 млрд. лв.", каза министърът. "Факт е, че програмата е на предпоследно място по усвояемост, трябва да нулираме риска от изпускане на тези средства", добави Терзиева.

Коментари: 0