Йената поевтинява спрямо еврото

Официалният празник в Китай лиши златото от подкрепа

64 ~ 4 мин. четене

Йената се отдръпна незначително днес след най-големите печалби срещу долара в един ден за последните 3 години през вчерашната сесия, след като Японската централна банка се въздържа от разширение на максималната продължителност на заемите с фиксирани лихви с цел потушаване на пазарната волатилност.

Долар/йена се търгува на 96.30 при спад вчера до 95.60, когато инвеститорите закриваха къси позиции в йената. Еврото днес се качи на 128.20 срещу йената при поевтиняване вчера с 2.4%. Късите позиции в йената бяха притиснати от разочарованието дошло от ЯЦБ, тъй като някои инвеститори се надяваха на увеличение на времевия период за капиталови операции при което да се намали волатилността на пазара на облигациите. Такива действия щяха да са подобни на дългосрочните рефинансиращи операции на ЕЦБ.

Последваща новина от бизнес ежедневника Никей, казваща че японската агенция за финансови услуги планира да остави загубите на затруднени финансови институции върху инвеститорите, ако е необходимо, за да се намали тежестта върху данъкоплатците, също беше причина за покупките на йени. Волатилността на пазара на японските облигации повиши опасенията, че може да се намали ултра-облекчителната политика на централната банка и това да навреди на правителството в кампанията му по съживяване на икономиката. Йената се обезцени с 20% срещу долара между средата на ноември и май, притисната от резките маневри на японското правителство да стимулира икономиката. Спадът набра скорост през април, когато ЯЦБ стартира дръзка програма от стимули. След това обаче йената се стабилизира заради разпродажбите на японски акции, които принудиха дилърите да пренастройват валутните си защити, докато в същото време играчи на валутните пазари закриваха дълги доларови позиции, тъй като предстоящо намаление на стимулите на Федералния резерв изглежда все по-малко вероятно. Поскъпването вчера на йената с 2.7% срещу долара е най-голямото еднодневно покачване след май 2010 година.

Високодоходните валути, които напоследък са под силен натиск, се покачиха след нови няколко годишни дъна във вторник. Австралийският долар е на 0.9461 при дъно вчера от 0.9325, най-ниска стойност след септември 2010 година. Новозеландският долар също напредва и е на 0.7895 при дъно вчера от 0.7761, което е най-ниско след юни 2012 година.

Еврото днес е без промяна на 1.3308 срещу долара при три и половина месечен връх от 1.3317 във вторник, когато Конституционния съд в Германия стартира двудневно изслушване за законността на програмата по изкупуване на облигации от ЕЦБ, която помогна за намаляване на дълговата криза в еврозоната. Единната валута напредна след изказване на члена на управителния съвет на ЕЦБ, Йорг Асмунсен пред съда, че програмата по купуване на облигации от ЕЦБ трябва задължително да е неограничена, за да покаже, че ЕЦБ е сериозна в защитата на ценовата стабилност, но всъщност е ограничена заради съсредоточаването й върху облигациите с по-краткосрочен падеж.

Официалният празник в Китай лиши златото от подкрепа

Златото пада за втори пореден ден заради официалния празник в Китай, който лишава метала от силна подкрепа, както и заради опасенията на инвеститорите, че световните централни банки ще намалят облекчените си  парични политики.

Решението на ЯЦБ във вторник да се въздържи от нови действия с които да потуши бурята на пазара на местните облигации и повишаването в понеделник на кредитните перспективи пред САЩ от „Стандард енд Пуърс", индикираха че световната икономика е на път да се възстанови, а това намалява статуса на златото като защита срещу инфлация. Настроенията останаха негативни и очакванията са за нов спад към 1365 долара.

Китай, където има тридневен официален празник заради фестивала „Лодката на дракона", оказваше ключова подкрепа на метала по време на азиатското работно време. Втората по големина държава потребител на злато в света до известна степен засенчи страховете за по-слабо търсене от Индия, която пък е най-големия купувач на злато. Вносът на злато от Хонг-Конг достигна рекордни стойности през март, докато купувачите се надпреварваха да купуват злато, а огромното търсене доведе до недостиг на предлагането през април.

При затворените китайски пазари до четвъртък на златото му липсва истински стабилизиращ фактор. Спот цената днес е 1376 долара за тройунция. Вчера цената падна до 1366.65 долара, което е 3-седмично дъно, но след това възстанови част от загубите и затвори на 1378.99 долара.

Финансовите пазари са изнервени откакто Федералния резерв съобщи миналия месец, че ще намали програмата по изкупуване на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец, ако пазара на имотите и трудовия пазар в САЩ се подобрят. Във вторник, председателя на ЯЦБ Харухико Курода заяви, че централната банка ще обмисли нови мерки за успокояване на пазарите ако разходите да дълг отново скочат. ЯЦБ обаче се въздържа от незабавни мерки аргументирайки се, че според нея пазара на облигации се е стабилизирал.Слабото поевтиняване на йената днес срещу долара доведе до малки покупки на злато в Япония.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg