Конференция по минно дело и рудодобив в Созопол

Повече от 400 водещи минни инженери, научни работници и специалисти от 52 държави ще участват в започващия днес ХV Балкански конгрес по минно дело и рудодобив

4322 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Повече от 400 водещи минни инженери, научни работници и специалисти от 52 държави ще участват в започващия днес в Созопол ХV Балкански конгрес по минно дело и рудодобив. Морският град беше избран за домакин на събитието заради славата му на център на металургията и люлка на рударството в Европа още от праисторически времена. Организатори на конгреса са община Созопол, Археологическият музей в града и Минно-геоложкият институт, предаде БНТ.

"Всъщност правим сериозна заявка, че Созопол ще се развива като един сериозен успешен конгресен център", заяви заместник-кметът на община Созопол Петя Чапевова.

Изложба на минерали, пластики от въглища, запознаване с хилядолетната традиция за обработване на минералните суровини в откритите миналата година пещи за добив на метал от VІ век преди Христа са част от програмата на конгреса.

"Един от центровете на най-древната металургия в Европа. И може би това е един от поводите, заради който градът е избран за домакин на този научен форум", сподели директорът на Археологически музей в Созопол Димитър Недев.

"Тук е имало медна индустрия шест хиляди години преди Христа. Просто е грехота от Бога, както казват хората, ние да затворим тази страница", смята проф. Иван Нишков.

Два тома с над 60 научни доклада на водещи специалисти от всички континенти ще бъдат разгледани на конгреса. "Надяваме се, че Странджанският край може отново да стане център на минната индустрия в България", каза още проф. Нишков.

Подкрепи Economic.bg