Пътниците на летище "София" се увеличиха с 0.6% през август

Трафикът по вътрешните линии е намалял с 14%

104 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

През август преминалите пътници през най-голямата аерогара у нас - летище "София" са се увеличили с 0.6% на годишна база до 338 468, съобщиха от дружеството. През същия месец на миналата година обслужените пътници са били 336 422.

Трафикът по международни редовни линии е нараснал с 2%, достигайки 309 930 пътници за месеца. Значително увеличение от почти 50% се наблюдава при пътувалите с туристическите чартърни полети. Пътниците по вътрешни линии обаче са намалели с 14%.

Излетелите и кацнали самолети са 3 660 - с 368, или 9% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Броят на полетите по международни редовни линии е намалял със 150 поради оттеглянето на авиокомпания Niki и фалита на Aerosvit.

Два пъти повече са изпълнените сезонни чартъри през август спрямо миналогодишния период. По-малък е броят на обслужените полети по вътрешни линии, както и в сектора на бизнес авиацията и карго превозите.

През изминалия месец на летище "София" са обработени 1.24 хил. тона товари и поща. Това е ръст на показателя от 1.3% в сравнение с карго обемите от август 2012 г. Увеличението на въздушните пратки, превозени със специализирани товарни самолети за месеца, е 4% спрямо миналата година.

През май следващата година Wizz Air разширявя флота си на летище "София", като добавя четвърти Airbus. Това ще предложи нови честоти по най-търсените дестинации до Лондон, Брюксел и Париж. Открива се и нова директна линия от София до Малмьо с три полета всяка седмица. Местоположението на Летище Малмьо и изградените сухопътни връзки го правят удобен входен пункт както за Швеция, така и за Дания и останалите страни на Скандинавския полуостров.

Подкрепи Economic.bg