Пътят от училището до Microsoft

Бил Гейтс докосва компютър на 13, а на 19 създава най-голямата софтуерна компания в света

Бил Гейтс показва своите възможности още в началното училище, където изненадва преподавателите си със своите научни познания, особено в математическите науки. Неговите родители веднага забелязват таланта му и го пращат в частното училище Лейксайд, като по този начин искат да му помогнат в неговото развитие.

Тази тяхна стъпка има голямо значение за Бил Гейтс, защото именно там той се сблъсква за първи път с компютрите. През есента на 1968 г. преподавателите в Лейксайд решават да запознаят учениците си с компютърната материя. Компютърът в училището е DEC PDP-10, собственост на General Electric.

Бил Гейтс, заедно с Пол Алън и други ученици от Лейксайд (много от тях по-късно са приети в Майкрософт като програмисти) започнали да отделят много от времето си да усъвършенстват познанията си. Те стояли в залата, в която се намира машината, по цели дни и нощи и писали програми, четели компютърна литература и усъвършенствали познанията си в компютърната наука.

В края на 1968 г. се създава Computer Center Corporation в Сиатъл. Тази фирма предоставя на Лейксайд компютърна поддръжка. Скоро обаче това й докарва проблеми, защото учениците започнали да тестват сигурността на системата като успели да я накарат да забие на няколко пъти. Заради това Computer Center Corporation прекъсват компютърната поддръжка на училището за няколко седмици.

През 1968 г. Бил Гейтс и Пол Алън основават Lakeside Programmers Group "Групата на програмистите"). Като част от тази група те откриват нови начини да използват и развиват компютърните си умения в Университета Вашингтон. Същата година Computer Center Corporation вижда, че има доста пропуски в сигурността и стабилността на системите си, заради което решава да наеме групата да тестват сигурността на системите й. Като отплата те получат неограничено време, през което могат да използват училищния компютър.

През следващата година членовете на групата получават първата си възможност за голяма изява в компанията Information Sciences Inc. (ISI), в която участват като програмисти. Компанията се съгласява да им изплаща бонуси всеки път, когато продаде или използва тяхна програма. Отношенията с ISI са първият истински бизнес проект, в който Бил Гейтс взема участие.

Един от най-значимите им проекти за ISI е създаването на разплащателна програма и за първи път получават сериозни финансови приходи за своето "хоби". Също така те работят и върху програма, която представлявала училищен каталог.

На по-късен етап Бил Гейтс и неговият близък приятел Пол Алън създават своя собствена компания, наречена ДTraf-O-Data". Те разработват малък компютър, който да следи потока на трафика. От този свой проект спечелват около 20 000 долара. Ерата на ДTraf-O-Data" приключва, когато Гейтс напуска колежа.

През 1973 г. той постъпва в Харвард, където все още не напълно наясно с бъдещето си Бил записва право. Той се справя добре, но правото не му е достатъчно интересно. Повечето нощи Гейтс прекарва пред компютрите в университета и през деня спи по време на лекции. По същото време Гейтс поддържа връзка с Пол Алън и двамата често обсъждат новите си идеи за бъдещи проекти и възможностите да стартират свой бизнес отново - някой ден. В интерес на истината Алън е по-инициативен и настоявал да регистрират възможно най-скоро собствена софтуерна компания.

След края на първата учебна година в Харвард, по време на лятото, двамата започват работа в Honeywell. След края на лятото Пол Алън започва все повече да настоява да създадат софтуерна компания, но Бил Гейтс не бил достатъчно сигурен в  успеха и неможел да прекъсне обучението си в Харвард.

През декември 1974 г. Алън пътува към Гейтс, когато се спира в един магазин. Това, което видял вътре променило живота на двамата завинаги. На корицата на списание Popular Electronics имало снимка на Altair 8800 и заглавие под него "Първият комерсиален микрокомпютър". Той занесъл списанието на Гейтс и те виждат в този микрокомпютър своя голям шанс, защото знаели, че той ще има нужда от програми, с които да работи.

След няколко дни Гейтс се обажда на MITS (Micro Instrumentation and Telemetry Systems), създателите на Altair 8800 и казва, че той и Пол са създали версия на BASIC, която може да работи на техните компютри. Това било лъжа, те дори нямали написан един ред с код, защото не притежавали Altair 8800. MITS обаче не знаели това и били доста заинтересовани от техния софтуер. Двамата веднага се захващат за работа и започват да пишат код.

Съставянето на кода е поверено на Бил Гейтс, докато Пол Алън прави симулация на Altair на PDP-10. След осем седмици те са готови и Алън отива до MITS за да тества творението им.

Когато Пол сложил програмата в Altair, било първият път когато се докосвал до този компютър. Ако симулацията, която той направил или част от кода на Гейтс неработела, тяхното начинание щяло да завърши с провал. За негова радост това не се случило, защото програмата работела перфектно.

Първо компютъра извел съобщението "memory size?" Пол въвел "7K.", след което написал "Print 2+2.". За негова радост компютърът изписал "4" и MITS решили да купят правата върху BASIC от двамата програмисти.

В този момент Бил Гейтс вижда големите възможности на компютърния бизнес и прави една изключително рискована стъпка- прекъсва следването си в Харвард, за ужас на своите родители.

Заедно с Пол Алън създават компанията Microsoft през лятото на 1975 г. когато Бил Гейтс бил едва на 19 години. Мотото и визията на Майкрософт са повече от предизвикателни ДКомпютър на всяко бюро и софтуер от Майкрософт на всеки компютър". От този момент Бил започва денонощно да работи за осъществяването на тази своя визия и цел. Неговото доверие в силата на интелигентността и неуморния труд, който полага през годините го поставят на мястото, което Бил Гейтс заема днес.

През 1980 г. Майкрософт сключва споразумение с IBM да създаде операционна система. Бил създава OS/2 и я предоставя на IBM. Това е ключово сътрудничество за Microsoft през този период. Партньорството се разпада през 1991 г.

Името Windows - най-успешната операционна система в света е всъщност дело на Роналд Хенсън, маркетинговият гуру и шеф в Microsoft. Малцина знаят, обаче, че първата версия на Windows не е имала успех и създава доста проблеми. Тази версия била пусната през 1985 г. Неприятностите за Гейтс и компания не свършват дотук. Apple, основният конкурент на Microsoft заплашват да съдят компанията на Бил, тъй като някои от елементите в Windows изглеждат близко до тези, създадени от Apple. Неприятностите приключват едва когато двете компании сключват споразумение, според което Microsoft дори плаща милиони на Apple за дълъг период от време.

След това Бил Гейтс поема цялата отговорност за всички продукти на Microsoft - той остава президент, но и участва във всяка една от дейностите на компанията - от мениджмънта до програмирането.

На 7 януари 2008 г. Бил Гейтс обявява намерението си да прекрати своите пълномощия като ръководител на корпорацията. Последният за Бил Гейтс ден като ръководител на Майкрософт е 27 юни 2008 г. Въпреки това той не скъсва напълно с компанията - Гейтс остава председател на Съвета на директорите (но без изпълнителни пълномощия). Също така остава най-големият притежател на акции в Microsoft с 8.7 %.

Коментари: 0