Р. Петков: Извеждането на депутатите с автобус беше провокация

"Всички знаят, че в 22:00 часа започват късните новини по националните телевизии и логично всяка една от тях да има кореспондентски пункт и да се включи директно от протеста", заяви той

"Изключително драматични бяха събития в и около Народното събрание. Една системна ескалация, предизвикана от крайно неразумното решение точно в 22:00 часа да бъде направен опит за извеждане на депутатите и министрите от сградата на Народното събрание. Защо този опит беше груба грешка, защото всички знаят, че в 22:00 часа започват късните новини по националните телевизии и логично всяка една от националните телевизии да има кореспондентски пункт и да се включи директно от протеста", заяви Румен Петков пред Фокус.

"Фактът, че точно в 22:00 часа се прави този опит за извеждане на депутатите и министрите и то по едно много неразумно разделение журналистите и представителите на администрацията биват оставени в сградата на Народното събрание, а се прави опит за извеждане на народните представители, което води до допълнително нагнетяване на неприязън към народното представителство. В 22:00 часа това се дава директно по всички телевизии. Това води до допълнително катализиране на напрежението, както и до допълнително извеждане на хора на площада", обясни Петков.

„Беше направена много груба грешка и беше предизвикана агресия у протестиращите. Видимо е, че сред протестиращите имаше хора, които не са там заради мирния протест, а са там заради провокацията. И полицаите и автобусът бяха замеряни с камъни, това предизвика ответна реакция у полицията и се стигна до окървавяване на протеста. Въпреки всичко полицаите трябва да бъдат поздравени за мъжеството и за факта, че успяха да овладеят една ситуация, предизвикана от политическо решение за извеждане на народни представители от парламента”, каза още Петков.

„Този, който е взел това решение за извеждането точно в 22:00 часа или е крайно неподготвен човек, или е израз на страх, на неспособност да се води реална управленска дейност в кризисни моменти, или е твърде провокативно решение, което доведе до целия развой на събитията след това”, каза още той.

 Снощи след блокада около НС, в която останаха депутати от три парламентарни комисии и трима министри, полицията реши да изведе народните представители с автобус, който хората спряха буквално с телата си и той се върна обратно в НС. След неуспешната акция с автобуса 10 пострадали са потърсили помощ в "Пирогов", но само един е останал за лечение там.

Коментари: 0