Плевнелиев: Готов съм да назнача нов служебен кабинет

Президентът смята, че политиците трябва да се вслушат в исканията на протестиращите

Автор: Божидара Иванова

Българският президент  Росен Плевнелиев  заяви, че е готов да назначи ново служебно правителство, ако сегашното подаде оставка. Това каза той в интервю за вестник „Уолстрийт джърнъл” ден след сблъсъците на протестиращите с органите на реда.

„Досега през тази година имаме три правителства. Може би ще имаме и пет. Ако това правителство подаде оставка, ще назнача нов служебен кабинет”, обясни държавният глава пред американското издание.

Плевнелиев не е съгласен с проявите на насилие и от страна на протестиращите, и от страна на органите на реда. Според него политиците трябва да се вслушат в исканията на демонстрантите.

„Демокрацията се основава на три основни фундамента – пазарна икономика, независими медии и добре функциониращо правосъдие. В момента в България трябва да се подсилят и трите. Нуждаем се от мъдри политически решения”, обобщи българският президент.

Според него „пазарът има проблем с олигархията, медиите имат проблем с монопола и натиска над журналисти, а българската правосъдна система изобщо не е съвършена”. Плевнелиев смята, че „тези три фундамента трябва да бъдат подсилени и като основа за растеж”.

Държавният глава посочи, че страната ни може да издържи на още политически промени, тъй като икономиката й продължава да отчита годишен растеж, въпреки, че на власт е трето подред правителство за тази година.

Коментари: 0