Работници прерязаха лентата на Дунав мост 2

Пламен Орешарски и Виктор Понта са избрали дата за откриване на съоръжението месец преди да се проведат изборите в България

Снимка: БГНЕС

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вторият мост над река Дунав - този, който свърза Видин и румънския град Калафат, вече е официално действащо съоръжение. На тържествена церемония, на която присъстваха българският и румънският премиери Пламен Орешарски и Виктор Понта беше прерязана лентата на съоръжението.

Лентата, която държаха българче и румънче, беше прерязана от двама работници - един от Видин и един от Калафат. И двамата са работили по строителството на моста от самото начало до края, предаде репортер на Economic.bg от мястото на събитието.

По време на официалните изказвания преди откриването и двамата премиери казаха, че съжаляват единствено, че строителството се забавило. Българският министър-председател каза, че е горд от факта, че е участвал в планирането на разходите за моста още като заместник-министър на финансите. Надеждите му са Дунав мост 2 да даде импулс за икономическо развитие на регионите от двете страни на реката.

Румънският премиер Виктор Понта обаче се издаде, че датата е уточнена още на срещата му с Пламен Орешарски преди два месеца. Това е месец преди предсрочните парламентарни избори в България, когато нямаше никаква яснота как ще се подредят политическите сили в народното събрание.

След официалното откриване по трасето ще преминат първо VIP автомобилите на най-високопоставените гости за тържеството. Истинското движение започва от нула часа на 15 юни, съобщиха от областната администрация във Видин.

Общите разходи по строителството на моста над Дунав между Видин и Калафат се изчисляват на 255.66 млн. евро, или 500.03 млн. лв.

Коментари: 0