Радан Кънев хвърли оставка заради сближаване на РБ с Борисов

Лидерството на Блока се осъществява от бившия премиер, не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ, казва говорителят на Блока

Радан Кънев хвърли оставка заради сближаване на РБ с Борисов
96 ~ 3 мин. четене

Лидерът на ДСБ Радан Кънев хвърли оставка като говорител на Реформаторския блок, съобщиха от пресцентъра на формацията. Това е станало по време на провеждащото се в момента общо заседание на Изпълнителния съвет и Гражданския съвет на Блока.

Лидерът на ДСБ посочва като мотиви разколебано трудно постигнатото и крехко единство на Блока. По думите му "образът на РБ като единен и нов политически съюз беше подменен от образ на традиционна многопартийна коалиция с разностранни и често противоречиви интереси". По думите му "под въпрос е наличието на обща политическа воля на РБ, за сметка на конюнктурни интереси и баланси без политическо съдържание". Кънев допълва, че е под съмнение и единството на Парламентарната група на РБ веднага след изборите: "Гражданският съвет е изолиран и делегитимиран в работата си от партийните ръководства". Като последен мотив досегашният говорител на Блока изразява недоволство от това, че се поемат самостоятелни ангажименти за предизборно и следизборно поведение: "Кулминация на този процес беше директното поемане на ангажимент за подкрепа на актуализацията на бюджета на среща с Президента, преди провеждане на ИС, поставен впоследствие пред свършен факт".

Припомняме, че в петък Меглена Кънева (ДБГ) и Божидар Лукарски (СДС) дадоха неочаквана подкрепа за ремонта на бюджета по време на консултациите при президента.

"При тези обстоятелства, волята на РБ се формира чрез контакти между част от партийните ръководства и ГЕРБ, а лидерството на Блока се осъществява от г-н Бойко Борисов. Така Блокът не може да постигне краткосрочната си цел да бъде алтернатива на днешните парламентарни партии и да консолидира всички български избиратели, които не приемат нито участие на ДПС и БСП във властта, нито еднопартийно управление на Бойко Борисов и ГЕРБ. РБ не може да постигне и дългосрочните си цели да осигури сериозни реформи в правосъдието, администрацията и социалната сфера", допълва Кънев.

По думите му "тези цели са постижими само през безусловно утвърждаване на единството на Реформаторския блок и отговорно и равноправно участие в реформаторско дясно управление".

Без смело и ясно назоваване на проблемите, без категорична промяна във вътрешните отношения и външното позициониране, Реформаторският блок ще тръгне на избори с лъжа към избирателите и ще ги предаде след влизането си в следващия парламент. Това е цена на участието във властта, която аз не съм готов да платя. Не съм приемал да бъда говорител на г-н Борисов, а на единна и смела алтернатива на грешния път, поет от неговото и следващото управления. Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции, се казва още в писмото на РБ.

"Вярвам, че не е късно РБ да се върне на пътя, начертан още през юли 2013г., с Началата на обединение на партиите от Блока, и потвърден със смелия ни план за излизане от кризата от декември 2013г. Ние сме надеждата на над половин милион български граждани, които искат промяна и достоен живот за себе си и за децата си. Нямаме право да проиграем надеждата им и да ги оставим без алтернатива на предсрочните парламентарни избори, нито да излъжем доверието им след тях", завършва Кънев.

Коментари: 0