Райков: Няма да извиваме ръцете на бизнеса

Нямаме намерение да упражняваме натиск за увеличаване на заплатите в частния сектор, отбеляза служебният премиер

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Служебният кабинет няма да извива ръцете на българския бизнес. Това каза премиерът Марин Райков по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по повод притесненията на предприемачите от призива му индустриалците да проявят солидарност към най-бедните.

„В тази нелека социална среда, акцентирах върху необходимостта българският бизнес, индустриалците, националният капитал, да проявят солидарност с най-социално уязвимите българи. Това беше изтълкувано от част от бизнеса, че държавата би била склонна да упражнява натиск. За това правителство ще бъде приоритет за създаване на благоприятна бизнес среда. Ние няма да извиваме ръцете на българския бизнес. Никой не обмисля увеличаване на данъците, нямаме намерение да упражняваме натиск за увеличаване на заплатите в частния сектор. Казах само една дума – солидарност. Втората дума, която бих използвал, е диалог. По какъв начин бизнесът, благотворителните структури, държавата биха поне малко облекчили положението на съгражданите, които са в тежко социално положение”, заяви Райков. 

„Трябва да се проявим солидарност като се намери най-подходящата форма, чрез която да не се посегне на бизнес-климата, но същевременно да подадем ръка и на всички българи. Това беше апел, който се надявам, че е правилно разбран”, добави още премиерът. 

Това е първото заседание на Тристранния съвет след встъпването в длъжност на служебното правителство. За първи път работата на социалния форум се излъчва на живо на официалния сайт на кабинета. 

Председател на НСТС е вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова. На заседанието присъства и министърът на финансите Калин Христов.

Подкрепи Economic.bg