Райков: Проблемите в енергетиката са трупани десетилетия

България е увеличила износа на ток към Турция, твърди служебният премиер

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Проблемите в енергийната система на България не са натрупани през последните 4 години, а през последните две десетилетия. Това каза в парламента служебният министър-председател Марин Райков.

"Заварихме система с тежки диспропорции. Система, която беше пред срив заради свръхпроизводство и ниско потребление. Заварихме система, която бе изправена пред финансов банкрут заради неправилно ценообразуване", разясни пред народните представители Марин Райков.

Според служебния премиер Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е планирал в пъти по-малко "зелена енергия" от произведената, което е отворило финансова дупка от стотици милиони.

"Заварихме дълг за строителството на АЕЦ "Белене", който успешно бе рефинансиран. За два месеца открихме 235 млн. лв. резерв в системата. Разбирате за каква неефективност става дума", коментира още Райков.

Той поясни, че служебният кабинет е разсекретил 200 договора в областта на енергетиката и ги е качил на сайта.

"Заварихме ограничение за износ на ток към Турция. От капацитет 1200 mW можехме да ползваме само 266 mW. Увеличихме го до 366 mW. Работим с Турция за увеличаване на износа и се надявам, че турската страна ще приеме да сключим договорите за износ", уверен е Марин Райков.

Подкрепи Economic.bg