Растежът на Япония бе ревизиран до 4,1%

Данните за първото тримесечие на 2013 година са вследствие на агресивната държавна политика, насочена към стимулиране на растежа на японската икономика

92 ~ 1 мин. четене

Растежът на Япония през първото тримесечие е малко по-голям от първоначално обявения, според ревизираните данни, обявени в понеделник от правителството. Това подкрепя икономическата политика, обърната към засилване на растежа, съобщава Financial Times.

Между януари и март, брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония е отбелязал повишение от 1% за периода октомври-декември 2012 г., срещу 0.9% по предварителните данни, оповестени в средата на май. На годишна база, БВП е нараснал с 4,1% , вместо 3,5% от предишните данни от статистиката.

Данните са вследствие на агресивната държавна политика, насочена към стимулиране на растежа на японската икономика. 

Япония, третата по големина икономика излезе от четвъртото тримесечие на миналата година, в която рецесията продължи 6 месеца. Възходящата ревизия на растежа помогна и да се увеличи интересът на инвеститорите, а индексът Nikkei 225 се повиши с близо 5%.

Междувременно премиерът Шиндзо Aбe заяви през изминалата седмица, че най-рано през август неговото правителство ще представи своята стратегия за растеж, която ще включва усилията за стимулиране на инвестициите и ограничаване на нормативните актове, който "задушават" бизнеса.

Коментари: 0