Разпродават "Товарни превози" на безценица

За това предупреди Руси Статков, член на надзорния съвет на Агенцията по приватизация

7322 ~ 1 мин. четене

За опасността, че подготвят „Товарни превози" за продажба на безценица алармираха бившият транспортен министър и настоящ депутат от БСП Петър Мутафчиев и членът на надзорния съвет на Агенцията по приватизация Руси Статков.

"Утре ще заседава надзорният съвет на Агенцията за приватизация по внесена докладна записка от изпълнителния директор на Агенцията с предложение за откриване на нова процедура за приватизация на БДЖ "Товарни превози", съобщи Руси Статков. Той е категоричен, че приватизацията може да бъде законна, само ако министърът на транспорта представи 10-годишна програма и ако парламентът извади от забранителния списък дружеството.

Според Статков има опасност, ако сега се направи продажбата, тя да бъде на много по-ниска цена. „Необходима е икономическа ефективност, а не смяна на държавния монопол с частен", подчерта той и добави, че ако това не се случи всичко друго означава, че се "иска обезценка, иска се да бъде продадено едно дружество на безценица".

Петър Мутафичиев пък предположи, че има съвсем реална опасност да бъдат повишени цените на билетите, тъй като „Пътнически превози" са поставени в ситуация да не могат да работят. Мутафчиев съобщи още, че е тревожно положението с ремонтите и вагоните. По думите му „Товарни превози" непрекъснато са водени към загуби. Той направи аналогия с продажбите на "Кремиковци" и на "Булгартабак".

Подкрепи Economic.bg