Renault ще затваря фабрики в Европа

Френският автомобилен производител страда от слабото търсене в региона

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Френският производител на автомобили Renault обмисля да затвори нацяло някои фабрики в Европа, заради тежкото състояние на европейския автомобилен пазар. Информацията е на Reuters като се позовава на думите на главния оперативен директор на компанията.

"Ще видим. В момента разговаряме с профсъюзите и се опитваме да им обясним за огромната разлика в конкурентоспособността", коментира Карлос Таварес пред германския вестник Automobilwoche. "Имаме проблем с конкурентоспособността както в Западна Европа, така и във Франция", добавя той.

Таварес обясни, че съвместната работа на Renault с японския автомобилостроител Nissan позволява на френската компания да разполага с прецизни данни за производителността на заводите на Nissan в Съндърланд, Великобритания, както и в Барселона, в Испания.

"Тези заводи наистина са върхът", отбелязва шефът на Renault, като допълва, че в момента се водят преговори Nissan евентуално да освободи производствени капацитети за френската компания. "Това е една възможност", изтъква той.

Проблемите със слабото търсене на автомобили в Европа се отразява на всички производители. Дори Volkswagen вече се чувства уязвим. "Подготвяме се за още негативни изненади през 2013 г. и дори може би през 2014 г.", коментира директорът продажби на VW Кристиян Клингер.

Подкрепи Economic.bg