Research In Motion променя името си

Канадската компания ще се нарича просто BlackBerry

Снимка: БГНЕС

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Името на канадския производител на мобилни телефони - Research In Motion (RIM) отива в историята. По време на снощното представяне на новата операционна система BlackBerry 10 (BB10) и на двата нови модела смартфони - Z10 и Q10, главният изпълнителен директор Торстен Хайнс заяви, че компанията ще се казва просто BlackBerry.

Изпадналата в сериозна идейна и финансова криза компания залага всичко на BlackBerry 10 и на двата модела, представени снощи. С новата линия смартфони компанията се надява отново да направи устройствата си предпочитани от големите компании и държавните институции.

Според компанията новата разработка разполага с необходимите качества да привлече обратно потребителите, които в последните години се пренасочиха към смартфони с iOS и Android. Хайнс потвърди, че BlackBerry 10 ще може да се ползва и от други производители, ако изявят желание. Той се похвали и с голям интерес от страна на разработчиците на приложения към платформата.

Като част от ребрандирането си, компанията създаде и нова позиция - глобален креативен директор. Тя ще се оглави от певицата Алиша Кийс, която ще търси нови идеи за развитието на компанията и нейните продукти.

Първо беше представен смартфонът от висок клас BlackBerry Z10. Той използва 4.2-инчов дисплей без каквито и да е бутони на предния панел. Вместо това се разчита на жестове, които да управляват всеки аспект на телефона.

Вторият модел е BlackBerry Q10. Той запазва традиционната философия на RIM за смартфони с физически QWERTY клавиатури. Дисплеят е по-малък, отново сензорен.

Подкрепи Economic.bg