Решават за разпределението на 5,5 млрд. евро за земеделие

Министерството предвижда ограничения за едрите и стимули за дребните земеделци

Решават за разпределението на 5,5 млрд. евро за земеделие
3638 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

На среща с участието на министър Димитър Греков и браншови асоциации в земеделието, днес ще бъде обсъдено разпределението на 5,5 млрд. евро директни плащания през следващия програмен период, пише в. Сега.

През изминалата седмица агробизнесът възрази срещу начина, по който земеделското министерство решава как ще се насочат финансовите ресурси. В общо становище няколко от организациите оспориха предложените от агроминистерството схеми и настояха за сериозни корекции в тях.

Преди дни за обществено обсъждане беше пусната концепция за прилагането на директните плащания след 2015 г. Според Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Българска асоциация "Биопродукти" (БАБ), Асоциацията на младите фермери, Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) и Асоциацията на българските животновъди документът е предложение единствено на земеделското министерство. Асоциациите в сектора подчертаха, че е недопустимо чиновници, които не са стъпвали на полето, да изработват стратегии.

До 1 август страната ни трябва да заяви пред Брюксел как ще се харчат европарите за земеделие. Преди това обаче проектът трябва да е одобрен и от Министерски съвет. Реално до крайния срок остават по-малко от 10 дни, а неяснотата се допълва и от заявките кабинетът да подаде оставка през тази седмица.

Според вижданията на земеделското министерство, отразени в концепцията, от догодина плащанията за фермерите, които получават над 150 хил. евро годишно, ще бъдат редуцирани с 5% за сумата над тази граница. Субсидиите, които надхвърлят 300 хиляди евро, се предвижда да бъдат намалени с 10%. Според изчисленията на агроведомството това ще засегне между 216 и 346 фермери.

В същото време се планират допълнителни стимули за най-малките стопани. Субсидията за първите 300 декара, например, ще бъде с 15 лева по-голяма от тази, която ще се плаща за площи над тази граница. Освен това земеделците, обработващи до 50 декара, ще имат право да вземат единична субсидия до 1250 евро.Подкрепи Economic.bg