Reuters: Оманският фонд ще изготви план за КТБ

Възможно е международни инвеститори да поемат дела на Цветан Василев

Reuters: Оманският фонд ще изготви план за КТБ

Снимка: State General Reserve Fund

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Държавният резервен инвестиционен фонд на Оман, заедно с останалите акционери, са в търсене на възможни решение за стабилизиране на Корпоративна търговска банка, предава кореспондент на Reuters от Оман.

Според източници на информационната агенция до три месеца трябва да бъде представен план за оздравяване на банката. Reuters напомня за разговора между финансовия министър Петър Чобанов и изпълнителният директор на фонда през изминалата седмица. По време на него, българската страна е дала уверение, че ще бъде спазена законовата процедура и акционерите ще имат шанс да капитализират кредитната институция.

„Българите са се съгласили да работят с акционерите за да бъде изработен в рамките на три месеца работен план за спасяването на КТБ, вместо тя да бъде национализирана, съобщава източникът.

Изтъква се важното значение на инвестиционния фонд, който през 2009 г. закупи приблизително 30% от един от най-големите кредитори в България срещу 129 млн. долара. Според информацията от фонда, решението няма непременно да означава влагането на повече пари от негова страна. Съществува вариант, при който делът (или част от него) на Цветан Василев да бъде придобит от други международни инвеститори. Друго обсъждано предложение е управлението на банката да се поеме от независими експерти.

„Оман разглежда България като приятелска страна и ние сме сигурни, че правителството и другите акционери ще работят за да извлекът максимално добър резултат от деликатната ситуация и КТБ да отвори в много по-стабилно състояние”, заявява източникът на Reuters.

 Държавният резервен фонд на Султаната на Оман управлява активи на стойност около 13 млрд. евро. Малко след като БНБ постави Корпоративна търговска банка под специален надзор, руската VTB, притежаваща 10% от трезора, обяви, че няма да осигури допълнителни капитали. През изминалия петък Европейската банка за възстановяване и развитие изрази готовност да подпомогне оздравяването на КТБ, но постави като условие наличието на конкретен план от страната на правителството и акционерите.Подкрепи Economic.bg