Революцията в Украйна идва в неподходящ момент

"Арабската пролет" доказа, че икономиките на страните страдат от безредиците, твърди Владислав Старинец

Икономист пред "Forbes Украина":

136 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Акциите на протеста в Киев започнаха в много неподходящ момент от икономическа гледна точка и могат да попречат на възстановяването на страната. Това констатира украинският икономист Владислав Старинец, цитиран от списанията „Forbes Украйна” и „Кореспондент”.

Икономистът поясни, че за 2014 г. има признаци за възстановяване на икономиката и дори на незначителен ръст, както и на редица инвестиционни проекти, които могат да бъдат замразени.

Според него, икономиката тъкмо започна да излиза от стагнация и да се стабилизира. "Националната банка не допусна намаляване на курса на гривната, инфлация почти нямаше, постигнати са изгодни споразумения за заеми с Русия и Китай, както и съществено е намалена цена на руския газ. В този момент по икономиката на държавата се нанася удар, който може да я ослаби точно в началото на процеса на изплуване", обяснява Владислав Старинцец.

Икономистът припомни, че поради масовите безредици и революции страдат редови граждани, които първи се оказват жертви на политически катаклизми. „Безредиците трябва да бъдат обсъждани от обществото затова, че тези действия не носят сами по себе си решения на коренния проблем, а само влошават финансово-икономическото положение на обикновените хора, които масово не разбират смисъла и последствията на случващото се”, казва още Старинец.

За пример икономистът дава икономическите загуби на страните, които вече са издържали на „успешни революции” напоследък. Примерът на Сирия е един от тях, като по най-пресни данни икономическите щети за страната вследствие на гражданската война достигат 21,6 млрд. долара, като сумата се увеличава непрекъснато – преди година тя бе двойно по-малка.

Още една от последиците са „същественото забавяне на ръста на икономиката”. Старинец цитира данните на Международния валутен фонд (МВФ), според които „арабската пролет” е нанесла ущърб на региона от общо 75 млрд. долара само като преки щети.

Според оценките на британската банка HSBC пък щетите от революцията са над 10 пъти по-големи – до 800 млрд. долара за арабския свят. HSBC oценява, че БВП на държавите като Тунис, Либия, Египет, Сирия, Йемен, Йордания, Бахрейн през 2014 г. ще са с 35% по-ниски, отколкото биха могли да бъдат, ако не се бяха случили събитията през 2011 г.

Коментари: 0