Роден салам бори рака
Продуктът е създаден от изследователи от Университета по хранителни технологии в Пловдив
Български салам се оказа ефикасно средство за борба с рака. Фантастичният колбас е създадено от екип от наши учени. При честа консумация колбасът помага за профилактиката на онкологични заболявания, пише руската агенция ИТАР-ТАСС.
Невероятните си качества продуктът дължи на ликопина - вещество, което определя червения цвят на доматите и се съдържа в ципите им. Ликопинът е използван като естествен оцветител на новия салам. Според учените веществото помага за понижаване на риска от появата на няколко вида рак. Освен това е полезен за кожата и забавя стареенето й.
Саламът е създаден от изследователи от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Тяхната основна цел била да създадат естествен оцветител на меса и месни продукти, който е и евтин. Сега се надяват да убедят производителите, че не е нужно да добавят вредни съставки, защото могат да използват напълно натурален продукт, който върши същата работа.
"При производството на доматена паста може да на се махат ципите на домата, защото в нея се съдържа ликопин, който може да се извлече и да се използва като естествен оцветител", обясни доц. Пантелей Денев от университета.
"Не е изключено в близо време в България да се появи първата партида салами, които са полезни за здравето", коментира ИТАР-ТАСС.