Ръководството на ПОК "Доверие" напуска в знак на несъгласие

Това е израз на несъгласие с непрозрачната процедура, при която се подготвя продажба на компанията, коментира изпълнителният директор на пенсионноосигурителното дружество Даниела Петкова

Георги Желязков Автор: Георги Желязков Автор: Атанас Христов

Цялото ръководство на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България - ПОК "Доверие" е подало оставка в знак на несъгласие с липсата на прозрачност около продажбата на мажоритарния дял на дружеството. Информацията и мотивите за оставката потвърди пред Economic.bg Даниела Петкова, която допреди дни беше председател на УС и главен изпълнителен директор ПОК "Доверие". Петкова управлява "Доверие" вече 20 години.

"Няколко месеца след публичното оповестяване на намеренията за продажба на дела на мажоритарния собственик и въпреки дългия период от време все още няма публична информация", каза Даниела Петкова. Тя е категорична, че това е в противоречие с ценностите и откритостта, която ръководството на дружеството изповядва.

За оставката се разбра преди два дни, когато в свое становище КНСБ също изрази опасенията си, че продажбата на най-голямата пенсионноосигурителна компания в България се прави непрозрачно. "Миналата седмица имаше заседание на Надзорния съвет (НС), където уведомихме акционерите и мажоритарния собственик за решението си. Оставката не е спонтанна. Обмисляме този ход от месеци", твърди Даниела Петкова.

Тя е категорична, че "няма връщане назад" за подалото оставка ръководство. "Не мисля, че ще се споразумеем с някой от потенциалните нови собственици, които и да са те", убедена е Даниела Петкова.

Бившият вече шеф на "Доверие" не е наясно докъде са стигнали преговорите за продажбата на мажоритарния дял в компанията.

Още през април австрийският вестник Der Standard написа, че застрахователната компания Vienna Insurance Group (VIG) иска да продаде 93-процентния си дял в "Доверие". Според информацията на изданието в наддаването са участвали собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и съсобственикът на "Софарма" Огнян Донев.

Преди няколко дни едната от двете големи синдикални организации в България - Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), която притежава 1% от капитала на дружеството, изрази безпокойството си "от липсата на всякаква прозрачност и яснота по повод продажбата на мажоритарния дял на ПОК "Доверие". В официална декларация КНСБ заяви, че е обезпокоена от липсата на информация относно бъдещия собственик на най-голямата частна пенсионноосигурителна компания в България, както и от неговите намерения за развитието, пазарното поведение и устойчивото бъдеще на дружеството.

Пред Economic.bg президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е притеснително как всичко се прави на тъмно, без да е ясно кой купува, с какви пари и с каква цел. "Ще поискаме свикване на общо събрание, заедно с останалите миноритарни акционери, на което ще потърсим информация и ще искаме възможност да разберем какво се случва в компанията", обясни Димитров.

Пред "Труд" вчера собственикът на "Софарма" Огнян Донев отрече да да участва в наддаването за компанията. "Аз, Огнян Донев, не участвам в тази процедура", е заявил той.

Според източници на изданието обаче първоначално австрийските собственици са получили две обвързващи оферти за мажоритарния пакет акции. Първата е била от дружеството "Бромак", собственост на банкера Цветан Василев. Втората е от "Доверие - Обединен холдинг", в който основни акционери са "Софарма", "Телсо" и "Елфарма".

По информация на Der Standard цената на мажоритарния дял е между 120 и 150 млн. евро. Според австрийския вестник Финансовото и правното проучване за продажба вече тече, пише австрийският вестник.

Даниела Петкова уточни, че в дружеството не е извършван дю дилиджънс, който е задължителен преди продажбата на компании, тъй като уточнява цената по сделката. Тя обръща внимание, че каквото и да се случи оттук нататък, то ще минат минимум 5-6 месеца до стартиране на процедурите и финализиране на сделката, ако се стигне до такава.

Прочетете интервюто на Еconomic.bg с Пламен Димитров по темата ТУК

Коментари: 0