Ръководството на ВМЗ преговаря за съкращаването на 900 души

В понеделник става ясно от кои звена на предприятието ще бъде намалян персонал

168 ~ 2 мин. четене

Оздравителният план на ВМЗ-Сопот включва задължително съкращаване на персонал. Ръководството на завода иска освободени да бъдат 900 души. Броят им ще бъде обсъждан със синдикатите, но по неофициално информация организациите са склонни да приемат съкращаването на близо 500 души, коментира изпълнителният директор на „ВМЗ-Сопот” Иван Стоенчев пред TV7. До понеделник, 21 януари, ще има информация от кои звена и сфери се предвижда съкращение на работници.

Другите идеи, залегнали в оздравителния план на предприятието, са свързани с окрупняването на производства и със замразяването на машини, които не се използват.

"Започнахме да работим по оздравителна програма, която да ни даде възможност следващите месеци да плащаме заплати, да работим и да обслужваме задълженията, които имаме", съобщи Стоенчев. Програмата включва намаление на разходи, преструктуриране на дружеството, прехвърляне на мощности от едно място на друго, намаление на потребление на ток и всякакви консумативи, които са били в повече, заяви още директорът на оръжейния завод.

Той обясни, че от 1990 г. печалбата на ВМЗ се движи между 60 и 95 млн. лв. Когато приходите са на долната граница, средствата не достигали за изплащане на заплати, за закупуване на материали и за погасяване на старите задължения. Именно така се стигна до критичната ситуация в предприятието, обясни Иван Стоенчев.

По думите му задълженията са започнали още през 1996 г. във вид на т. нар. "куха печалба". "Доларът изведнъж от 10, стана 100 единици, 90 от които печалба за дружеството, която се дължи на държавата. В онези години тя не е осчетоводена, резултатът не е прехвърлен, както трябва, затова ВМЗ започва да дължи данък още от тогава", обясни директорът на ВМЗ. 

Подкрепи Economic.bg