Румен Петков: Под 40% от влезлите в България са от Сирия

Кристалина Георгиева, освен да се усмихва, да пречи тук-там, няма какво друго да направи и не може да направи друго, смята бившият вътрешен министър

164 ~ 2 мин. четене

Ако се направи задълбочен анализ, ще видим, че не повече от 40 % от влезлите в България, са от Сирия, заяви в интервю за Агенция "Фокус"Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи. По думите му - огромен е рискът от навлизането на терористични и криминални елементи в България, наред с бежанците.

"Като общество, имаме ли представа - колко са от Алжир, Тунис, колко са от критичните държави? Единствената институция днес, която е готова да работи с бежанците, е Български червен кръст (БЧК). И е добре за България, че БЧК има такъв лидер, като Христо Григоров. Той, на базата на личния си авторитет в Женева, ще осигури допълнителни помощи за България”, коментира Петков.

"Кристалина Георгиева, освен да се усмихва, да пречи тук-там, няма какво друго да направи и не може да направи друго. На нея толкова й е капацитетът, както и на Плевнелиев, не може да й се сърдим. Трябва да се сърдим на себе си, че сме излъчили такива хора. Има хора, чиято сила е да блестят с отсъствието си, колкото повече не се появяват, толкова по-добре за тях", каза още той.

По думите му - ситуацията с бежанците в България не е наводнение или стихийно бедствие, а тежък процес, който тече от години. "Фактът, че еврокомисарят по бедствията не си е дал сметка - каква заплаха има от Северна Африка за Европа, означава, че той е крайно неграмотен. Съжалявам, че го казвам, но докато не започнем да наричам нещата с истинските им имена, това е тържество на неграмотността и безотговорността", каза Румен Петков.

Подкрепи Economic.bg