Румънец иска да строи трети мост на Дунав

Йон Николае е третият най-богат човек в северната ни съседка

7378 ~ 1 мин. четене

Най-богатият румънец има проект да строи мост над река Дунав край Свищов. Това съобщи за вестник „Борба“ почетният гражданин на дунавския град Валентин Михов. Той е водил разговори в Свищов с румънския бизнесмен Йон Николае, който има желание за големи инвестиции в българския град.

Румънецът е собственик на два футболни клуба. С този факт бившият собственик на „Академик“ и шеф на професионалния футбол до 2010 г. обясни познанството и интересите си с румънския бизнесмен, който е третият по богатство и влияние в своята страна.

По същество румънецът ще реализира един проект от края на 90-те години на миналия век. Тогава се заговори, че най-удачният вариант за втори мост в българо-румънския участък на Дунав е при Белене – Чоара. Разстоянието при двата града е само 836 метра, докато при Лом е 3860 м, а на други места - 2400 м. Освен това при реализирането на проекта ще се използва съществуващата инфраструктура при неуспелия проект за втора атомна централа и по този начин мостът може да стане факт две години след първата копка, твърдят специалисти.

При реализирането на този вариант регионът Свищов – Белене става централна складова база на товарите, пристигащи по Дунав, и оттук се пренасочват за Близкия и Средния изток, Черноморската зона на страните от бившата СССР и Китай.

Йон Николае е собственик на пет завода само В Зимнич, който се намира срещу Свищов. Във фабриката му за биодизел, открита преди три години, работят над 40 души от града.

.

Подкрепи Economic.bg