Русия вкарва "Биг брадър" в социалните мрежи

Следенето ще е с три системи за въздействие с кодовите названия "Диспут", "Монитор-3" и "Щорм 12"

Спецслужбите на Русия са започнали разработката на проект, с който да могат да контролират и влияят върху социалните мрежи в страната. Властите смятат социалните мрежи в интернет за сериозна заплаха, защото именно в тях са най-ярките протестни настроения в обществото и недоволството от политиката на управляващите, съобщи БНР. Много от опозиционните инициативи тръгват именно от глобалната мрежа, която се използва и като средство за организиране на конкретни акции.

С разработката на специална методика за влияние върху обществените настроения в интернет се е заела руската Служба за външно разузнаване. За целта се създават три системи за въздействие с кодовите названия "Диспут", "Монитор-3" и "Щорм 12".

Според местния вестник "Комерсант", първата ще наблюдава явленията в социалните мрежи и блог пространството, втората ще ги проучва и анализира, а третата ще ги атакува масирано с необходимата информация така, че да се променят обществените настроения в полза на властта. Трите програми най-вероятно ще заработят догодина, като е възможно те да се прилагат и в някои бивши съветски републики.

Коментари: 0