Руски министър се обяви срещу контрасанкции към Запада

Алексей Улюкаев се притесни за руския потребител, който е под силен "инфлационен натиск" заради ембаргото срещу ЕС, САЩ и Канада

Прогресивно мислене

Руски министър се обяви срещу контрасанкции към Запада
Автор: Николай Марченко

Министърът на икономическото развитие на Руската федерация (РФ) Алексей Улюкаев е първият член на правителството, който се обяви срещу нови контрасанкции от страна на Москва срещу Европейския съюз, САЩ и Канада.

BBC News акцентира на факта, че ембаргото върху вноса на продукция от западните страни толкова силно засегна руската икономика, че споменаването на нови забрани вече „предизвиква безпокойство“ и сред някои ключови ведомства в Москва.

Като икономист по образование, той изказа доста по-претеглено мнение от това на „ястребите“ на руската политическа сцена, като поясни, че Русия няма интерес от твърде остри контрамерки на разширените от страна на Брюксел, Вашингтон и Отава секторни санкции. „Нашата задача не да им навредим (на Запада – бел. ред.), а да помогнем на себе си“, заяви министър Улюкаев.

„Затова ние трябва да работим по такъв начин, че от една страна да не навлечем големи рискове върху собствените си потребители, а това са най-вече инфлационни рискове“, поясни той относно рязкото поскъпване на западни стоки на руския пазар.

Според икономическия министър в кабинета на Дмитрий Медведев, руснаците не бива да прекаляват със забраните: „Трябва да направим така, че това да се окаже от полза за нашите производители“.

Коментарът на Улюкаев съвпадна с изявлението на МВнР на РФ. Зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви днес, че „Москва няма да остави без отговор“ разширените санкции от страна на Канада. Според него „режимът“ на канадския премиер Стивън Харпър неслучайно въведе нови санкции точно в деня на официалната визита на украинския президент Петро Порошенко в Канада.

 

Коментари: 0