Руснаци наливат милиарди в СПА туризма ни

Изкупуват спа центровете от Бургас до Синеморец

140 ~ 1 мин. четене

Руски милиарди ще съживяват спа туризма ни. По заръка на президента Владимир Путин богаташи оглеждат занемарени санаториуми и хотели по Черноморието. Созопол, Царево, Приморско, Лозенец, Ахтопол и Синеморец са сред най-атрактивните места за бизнесмените.

Това разказа за "Стандарт" шефът на Съюза по балнеология и спа Стефан Шарлопов, който се завърна преди дни от Москва, където имаше бизнес разговори с голяма част от елита на руската столица. За първи път от 15 години насам се усеща промяна в нагласата към страната ни и българските партньорите, обясни той.

Руските инвеститори в момента имат интерес от дългосрочни проекти, в които да влагат пари, а не както бе доскоро да придобият активи и веднага след това да ги препродадат, за бърза печалба, твърди Шарлопов. Най-голям бил интересът към Черноморието. Търсят спахотели или комплекси на юг от Бургас, както готови такива, които имат финансови затруднения, така и терени за стартиране на изцяло нови проекти. Особено се интересуват от вложения, при които впоследствие да съчетаят предимствата на спатуризма с близост до български културно-исторически забележителности, обясни Шарлопов.

Интерес имало към Созопол, Царево, Приморско, Лозенец, Ахтопол и Синеморец. Причината е, че там не е допусната грешка да се презастроят масово ивиците, както е край Слънчев бряг. Статистиката на икономическото министерство, публикувана на сайта й, показва, че за първите 9 месеца на годината 36% от общия брой чужди туристи у нас са дошли от Русия - малко над половин милион души.

Подкрепи Economic.bg