Ryanair отчете рекордна печалба

Приходите на компанията са се увеличили с 13% до 4.884 млрд. евро

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа Ryanair отчете рекордна нетна печалба в края на март на стойност 569 млн. евро, предаде Bloomberg.

Нискотарифната авиокомпания е увеличила приходите си с 13% до 4.884 млрд. евро. Положителните резултати са в резултат на новите маршрути на по-къси разстояния, които компанията е пуснала.

217 нови маршрута е пуснал нискотарифната авиокомпания, след оттеглянето на големите авиокомпании заради загуби. Някои от новите бази на авиокомпанията са в Гърция, Холандия, Мароко, Полша и Хърватия.

През изминалата година Ryanair е извозила с 5% повече пътници, съобщи изпълнителният директор на компанията Майкъл О’Лиъри, който оглавява компанията от близо две десетилетия.

Анализатори от компанията прогнозират, че за следващата финансова година печалбата ще достигне най-много 600 млн. евро и растежът може да бъде силно ограничен през следващите 12 месеца заради  отслабващото търсене в Европейския съюз и поскъпването на горивата.

През март Ryanair сключи сделка за закупуване на 175 нови самолета на стойност 15.6 млрд. долара. Очаква се машините да бъдат доставени в периода 2014-2018 г.

Подкрепи Economic.bg