С $300 млрд. ощети украинския газодобив анексията на Крим

Ако заради боевете в Донбас имаме дефицит на тока, ще ограничим подаването към полуострова, казва Юрий Продан

С $300 млрд. ощети украинския газодобив анексията на Крим
296 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Юрий Продан оцени щетите от загубата на обекти в енергийния сектор в анексирания от Руската федерация полуостров Крим на колосалните 300 млрд. долара.

„Ако отчетем всички енергийни обекти в Крим, говорим за стотици милиарди долари. Ние изчислявахме – става дума за около 300 милиарда долара”, заяви министърът в интервю за украинското онлайн издание «Главком», цитирано от сп. "Forbes Украйна" и агенция ИТАР-ТАСС. 

По неговите думи потенциалните запаси в шелфа на Черно море достигат 2.3 млрд. тона условно гориво. „Ако то бъде превърнато в газ, това са около 2 трлн. куб. м газ”, обясни още Юрий Продан.

Той припомни и за национализирания от новите руски власти в Крим добив на петрол в шелфа. «Когато бе превзета нашата компания «Черноморнафтогаз», ние веднага загубихме 2 млрд. куб. м газ в газохранилищата й», оплака се украинският ресорен министър. Според него всичко това е «сериозна загуба» за енергетиката на Украйна. «Но това е наша земя и като му дойде времето, ще си я върнем», увери Юрий Продан.

Министърът предупреди, че ако по време на предстоящия отоплителен сезон континенталната Украйна започне да изпитва недостиг на ток поради повреди в електроенергийната мрежа в Донбас и Луганска област, то към Крим ще има ограничено електроподаването. «Ако субектите, намиращи се там, не плащат за електроенргията, то просто ще им спрем тока», отсече министър Продан.  

Подкрепи Economic.bg