S&P повиши рейтинга на УниКредит Булбанк

Международната агенция повишава краткосрочния рейтинг до “A-2”

3575 ~ 2 мин. четене

Международната рейтинговата агенция Standard and Poor’s повиши краткосрочния рейтинг на УниКредит Булбанк до „А-2“. Дългосрочният рейтинг и перспективата бяха потвърдени съответно на „BBB” и „стабилна“ от анализаторите на агенцията, съобщиха от финансовата институция.

По този начин рейтингът на УниКредит Булбанк отново се изравнява с този на България броени дни след промяната на краткосрочната оценка на страната, оповестена на 10 август от S&P. Това прави рейтингът на банката най-високият възможен за момента, заради ограничението, че рейтингът на една финансова институция не може да надвишава този на страната, в която работи.

В специалния си доклад за повишението на рейтинга на УниКредит анализаторите на S&P посочват, че оценяват банката като една от стратегически важните за групата. „По тази причина оценката ни за банката се базира и на подкрепата, на която би могла да разчита от акционерите си. Благодарение на тази подкрепа рейтингът на банката би могъл да бъде дори още по-висок“, се посочва в доклада на агенцията.

Стабилната перспектива, продължават анализаторите на агенцията, е отражение на дългосрочната оценка и прогнозите ни, че финансовият профил на банката няма да се промени сериозно в следващите 12 месеца. Според написаното в доклада перспективата отразява и виждането на експертите от рейтинговата агенция, че финансовата институция ще запази способността си да генерира капитал и приходи. 

Рейтинговите оценки на УниКредит Булбанк са на едно и също ниво и с рейтинга на краткосрочните облигации на страната в местна и чуждестранна валута.

Наскоро УниКредит беше определена и като най-добре представящата се от работещите в България банки от списание The Banker в тяхната класация Top 1000 на световните банки. Банката има най-добри резултати от участващите в класацията български институции по показателите за капитал и активи.

Подкрепи Economic.bg