S&P свали рейтинга на Nokia

От агенцията изтъкват като причина обявеното в началото на седмицата придобиване на 50-процентния дял на Siemens в съвместната компания Nokia Siemens Networks

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската кредитна агенция Standard & Poor's свали с едно ниво дългосрочния рейтинга на Nokia от "BB-" на "B+", предаде Reuters. От агенцията изтъкват като причина обявеното в началото на седмицата придобиване на 50-процентния дял на Siemens в съвместната компания Nokia Siemens Networks.

"Очакваме паричните резерви на Nokia да са се стопили до 1.3 млрд. евро до края на 2013 г.", смятат анализаторите на S&P. В края на юни паричните наличности на финландската компания са намалели до 4.3 млрд. евро от 4.5 млрд. евро през март.

В понеделник от компанията обявиха, че е постигнато споразумение със Siemens, и до края на третото тримесечие Nokia ще стане едноличен собственик на компанията за производство на комуникационно оборудване Nokia Siemens Networks. Сделката се оценява на 1.7 млрд. евро. Първоначално ще бъдат платени 1.2 млрд. евро, а година по-късно останалата сума ще бъде изплатена чрез гарантиран заем.

Nokia е решила да засили бизнеса си с комуникационно оборудване, след като през последните няколко години трудно се справя с конкуренцията на Apple и Samsung при смартфоните.

Заради тази конкуренция обаче резервите на компанията се топят с голяма скорост, а придобиването допълнително ще ускори този процес, смятат от S&P. От Nokia обаче заявиха, че ще продължат да управляват разумно своите парични резерви, както са правили това досега.

От конкурентната кредитна агенция Fitch Ratings заявиха още в понеделник, че сделката може да бъде определена като "стратегическа" за компанията. От там обаче изразиха притеснение, че бизнесът на компанията със смартфони все още е с неясна перспектива.

Вчера третата най-влиятелна кредитна агенция - Moody's Investors Service заяви, че сделката за Nokia Siemens Networks може да се отрази негативно върху политиката на компанията за разпределяне на дивидент.

Коментари: 0