С толкова лечебни заведение страната няма да издържи

Трябва да се направи анализ на това за какви лекарства се плаща, смята здравният министър д-р Таня Андреева

Никъде по света 60% от бюджета на здравната каса не се дава за лекарства. Това посочи здравният министър д-р Таня Андреева в студиото на „Тази неделя”.

Тя посочи, че проблемът с дефицита на НЗОК ще се реши след оптимизации и законови промени, като болниците няма да бъдат наказвани, ако са свършили повече работа в сравнение с предишни периоди.

По думите й вече има изработени законови промени за стабилизиране на здравеопазването. Те ще се разглеждат от ресорната комисия в парламента и до есента трябва да бъдат приети.

Здравният министър разкритикува изказванията на представители на НЗОК, че болниците източват нейния бюджет. Д-р Таня Андреева припомни, че през последните 10 години лечебните заведения са удвоили своя брой, а ресурсът на касата не се променя.

По думите й трябва да се направи анализ на това за какви лекарства се плаща, като обаче няма министърът да „реже”, а решенията по въпроса ще трябва да се вземат от Надзорния съвет на касата. Андреева посочи, че ресурсът за медикаменти трябва да се разпредели по-ефективно. Това ще става с помощта на регистрите, които се изграждат за онкоболни, диабетици, хора с редки заболявания и недоносени деца.

Няма да се закриват лечебни заведения, докато не се даде алтернатива на хората по места , докато не се разработи национална здравна карта и чак след задължителна акредитация на лечебните заведения, подчерта Андреева.

Тя беше категорична, че ако медиците се налага да вършат повече работа от обикновено, тя ще им бъде заплатена. „Всеки трябва да влезе в някакъв бюджет, но свършената работа ще бъде заплатена”, подчерта Андреева.

Министърът посочи, че първото, с което се е захванала в началото на мандата си, е концепцията за модернизация на спешната помощ, като тя е съгласувана с Националното сдружение на общините. „Тя е готова и представена, обявяват се процедури и до края на годината ще има 35 центъра, от които 16 ще са общински; както и 3 „пироговчета”, обясни д-р Андреева.

Последните са т.нар национални комплекси за спешна медицина, към които ще са филиалите по места.

„С толкова лечебни заведение страната няма да издържи”, посочи д-р Таня Андреева, но подчерта, че ще има оптимизиране на болничната мрежа, а освен това са осигурени европейски средства за създаване на центрове за долекуване и рехабилитация.

Коментари: 0