САЩ дават повече свобода за медицинската марихуана

Законопроект ще забрани на Вашингтон да се меси в политиката на щатите, легализирали канабис

Децентрализация

Автор: Николай Марченко

Камарата на представители в Конгреса на САЩ одобри законопроект, който се възприема като нов етап в легализирането на марихуаната, информира BBC. Проектозаконът забранява на федералното правителство във Вашингтон да се меси в политиката на щатите, легализирали медицинската марихуана.

Проектът е подкрепен от 219 представители срещу 189 гласували против. Поправката е предложена от законодател на републиканците Дана Рохрабахер, която представя щата Калифорния.

Именно най-западният американски щат легализира медицинската марихуана, като понастоящем тя е разрешена почти в половината от щатите. Сред показанията, при които се препоръчва употребата на канабис с медицинска цел, са проблемите с апетита, които имат болните с рак по време на химиотерапия. „Общественото мнение се променя”, заяви Рохрабахер, като цитира последното социологическо проучване на Pew Research Center.

Резултатите на изследването показват, че в подкрепа на медицинската марихуана се признават 61% от републиканците. Показателят обаче е още по-висок сред демократите и гласоподавателите, които нямат партийна принадлежност.

Според критиците на легализирането, продажбата на медицинската марихуана много слабо се регулирала от отделните щати.  Те твърдят също така, че марихуаната отрицателно влияела върху човешкия мозък.

Предстои законопроектът да бъде разгледан и от горната камара на Конгреса на САЩ - Сената, където мнозинството държат демократите, а не републиканците.

Коментари: 0