САЩ е близо до сделка за бюджета

Ситуацията с бюджетната криза и тавана на дълга в Съединените щати може да бъде разрешена още в сряда, заяви лидерът на мнозинството на демократите в Сената Хари Рийд

3569 ~ 1 мин. четене

Американските сенатори обсъждат план за излизане от кризата, според който таванът на държавния дълг ще бъде вдигнат до 7 или 15 февруари, за да се избегне неплатежоспособността на държавата, съобщава Financial Times.

Според информацията, сделката, обсъждана от лидерите на демократите и републиканците в Сената Хари Рийд и Мич Макконъл, предвижда още възобновяване на финансирането за държавните учреждения до 15 януари.

Освен това има предложение да се създаде бюджетна комисия от членове на Сената и Камарата на представителите, която да определи какви стъпки да бъдат предприемани вместо автоматичното съкращаване на разходите в бюджета, срещу което се обяви Белият дом.

Ситуацията с бюджетната криза и тавана на дълга в Съединените щати може да бъде разрешена още в сряда, заяви лидерът на мнозинството на демократите в Сената Хари Рийд. По думите му, е постигнат значителен напредък, но просто преговарящите не са стигнали до края. „Правим всичко възможно да зарадваме всички”, изтъкна Рийд.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че на преговорите за излизане от бюджетната криза в Сената се забелязва напредък, но все още има съществена вероятност страната да обяви дефолт по държавните облигации, ако републиканците не се откажат от идеологическите аргументи. Засега обаче проблемът с бюджета остава, а срокът за прехвърлянето на тавана на дълга е само два дни.

Подкрепи Economic.bg