САЩ обявиха война на Сирия

След внимателно разглеждане на ситуацията реших, че САЩ трябва да поемат военни действия срещу стратегически обекти на режима в Сирия, заяви американският президент Барак Обама

108 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американският президент Барак Обама вече е сигурен, че САЩ трябва да нанесат военен удар срещу Сирия. "След внимателно разглеждане на ситуацията реших, че САЩ трябва да поемат военни действия срещу стратегически обекти на режима в Сирия. Това няма да бъде интервенция с отворен край. Наши войници няма да участват в сухопътна операция. Нашите действия ще са лимитирани във времето и обхвата си", заяви държавният глава в специално изявление към американския народ.

"Ние не можем и няма да си затворим очите пред случилото се в Дамаск", заяви Обама. "Америка трябва да отговори на един диктатор, който убива народ си", допълни той. По думите му това е нападение срещу човешкото достойнство и представлява сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ.

Държавният глава на САЩ посочи, че ударите може да започнат без одобрението на Съвета по сигурност към ООН.

Обама обаче каза, че задължително ще търси одобрението на Конгреса, за да предприеме интервенцията. Той също така не конкретизира кога би започнала тя. "Бях уведомен от Пентагона, че нашите части са на позиция и готови за атака във всеки един момент. Началото може да бъде дадено утре, след седмица, след месец. Аз съм готов да дам заповед за действие", каза президентът.

Държавният глава на САЩ посочи, че вече е говорил с водещи фигури в Конгреса и очаква дебата в институцията. Той призова обсъждането да не е свързано с това кой какъв пост заема в страната и коя политическа сила представлява. Обама обеща на конгресмените администрацията да им предостави всяка нужна информация по ситуацията в Сирия.

Обама обяви решението си след среща с екипа по национална сигурност към Белия дом. Сенатори и представители на Камарата на представителите по-късно през деня ще получат класифицирана информация по ситуацията в Сирия.

Всякакви действия в ООН са блокирани от руското вето в Съвета за сигурност на ООН. Специалистите по химическите оръжия на ООН напуснаха в събота Сирия, но генералният секретар на организацията Бан Ки Мун заяви в петък, че ще им трябват около две седмици за предварителния доклад.

Цялостният анализ на доказателствата, събрани от инспекторите, може да отнеме до 3 седмици, завиха след речта на Обама от Организацията за забрана на химическите оръжия, отговаряща за разследването в Сирия. В събота вечер в централата й в Хага пристигна екипът, съставен от 9 експерти на организацията и трима от Световната здравна организация. Сега следва лабораторен анализ и техническа оценка съгласно установените и международно признати процедури и стандарти, обявиха от организацията.

Екипът, завърнал се от Сирия, носи кръв и урина от поразени в атаката, както и проби от почвата в района на предполагаемата химическа атака. Те ще бъдат разделени на по-малки проби и разпратени в поне две европейски лаборатории са изследвания, където анализът ще отнеме поне няколко дни.

Подкрепи Economic.bg