Самарас положи клетва като гръцки премиер (обновена)

Банкер ще заеме поста финансов министър

Андонис Самарас, чиято дясноцентриска партия "Нова демокрация" спечели избори в Гърция на 17 юни е положил клетва като министър-председател на новото коалиционно правителство в страната, пише Financial Times. Днес следобед, в резиденцията на президента Каролос Папуляс, Самарас обеща "да спазва законите и да служи на интересите на гръцкия народ". "Още утре ще поискам от новото правителство да започне усилена работа, която да ни изведе от кризата", добави Самарас.

Правителството ще е съставено от "Нова демокрация", ПАСОК и Демократичната левица. Трите партии ще имат общо 179 депутати в 300-местния гръцки парламент.

Василис Рапанос, председател на Националната банка на Гърция (NBG) ще стане министър на финансите, отбелязва FT. NBG е най-голямата търговска банка, кредитор на Гърция. Банката е собственик и на българската ОББ. 

Новото правителство ще поеме ангажиментите на страната по текущия спасителен план, но ще се опита да отложи с две години, до 2016 г., средносрочните реформи. Пред страната са поставени условия за икономии от 11,7 млрд. евро, или 5,5% от БВП. Аргументите на Гърция за исканата отсрочка ще са очакваната по-тежка рецесия в страната. Според последните прогнози икономиката ще се свие с над 7%, а досега се очакваше понижението на БВП да е 4,5-4,7%.

Коментари: 0