Само 10% от обществените поръчки са по правилата

Може да се наложи да връщаме пари на ЕС от националния бюджет

172 ~ 1 мин. четене

"От над 700 изследвани кмета, едва малко над 70 успяват да изпълнят всички изисквания за възлагане на обществените поръчки. Това означава, че около 90% от обявените обществени поръчки са с нередности и само 10% са по правилата", обяви пред бТВ Петър Бакърджиев, директор на института направил проучването за прозрачност при възлагането на обществени поръчки. Той направи уточнението, че това е междинна информация, като цялостното проучване се очаква да приключи след време.

"Повечето кметове правят грешки от незнание. Например сливат се два срока, което поставя участниците в неравностойно положение. Режимът на публичната покана е много заобикалян. Не само там са нередностите", добави Бакърджиев.

По думите му ще се наложи да връщаме пари на ЕС от националния бюджет, ако предложението на министър Томислав Дончев бъде прието. "40-45 млн. лв. са предложените финансови корекции", поясни Петър Бакърджиев.

Община Белослав е сред общините с най-много санкции - при около 8 млн. лв. бюджет са наложени глоби за над 4 млн. лв. Санкциите са за изграждане на канализация и за подобряване на градската среда.

Подкрепи Economic.bg