Само 2 дни още за подаване на данъчна декларация

Седмица преди крайния срок бяха изпратени само половината от формулярите

Автор: Атанас Христов

Остават само още два дни до изтичане на крайния срок за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите на гражданите. Формулярите могат да се подават до 30 април, вторник, а декларациите могат да се подават лично в офис на НАП, по пощата или по интернет. От последната възможност могат да се възползват граждани, които имат електронен подпис. Ако документите са подадени чрез интернет, се ползва отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне.

Пред пет дни от Националната агенция за приходите (НАП) изнесоха данни, които показват, че седмица преди крайния срок половината от данъчните декларации все още не бяха подадени. Към 23 април бяха постъпили 300 хил. декларации, а общият брой на формулярите, които се очакват е 600 хил.

От Агенцията напомнят още, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен годишната декларация за доходите им от 2012 г. Такива са например наемодателите на физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица. Декларацията се подава три пъти годишно - в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г.

Коментари: 0