Само един от три проверени електромера е с дефект

Несъответствието е било 1%, което според експертите е в рамките на нормалното

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Само един от три проверени електромера е показал отклонение и то с 1%. Това стана ясно, след като днес в Българският институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор провериха трите измервателни уреда. Отклонението е 1%, което според специалистите е в рамките на нормалното.

Вчера в присъствието на медиите и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев бяха свалени три електромери на хора с "надути" сметки. Електромерът с отклонение е от кв. Левски, ул. Станислав Доспевски.  Другите два -  от кв. Люлин и булевард Константин Величков,  не са показали дефекти.
Уредът, на който е имало отклонение в показанията на всеки 100 квт - 1 киловат, е монтиран през 2007 г. и тогава му е извършена първата проверка. В Института по метрология заявките за експертизи се подават  от собствениците на електромерите, тоест от ЕРП-та. Ако гражданите се съмняват в точността също могат да поискат експертиза, но чрез Енергото. 
Миналата година са подадени заявки за 6700 експертизи, а през 2011 г. - експертизите са били 8000. 2/3 от направените експертизи са служебни, а останалите по жалба на граждани. В около 5% от случаите при жалба на гражданите има установени отклонения.
От 2007 г. след влизане на България в ЕС, внасяните от страни от общността измервателни уреди не се проверяват от държавния надзорен орган - Главна Дирекция Метрологичен надзор, защото те се внасят с документ за съответствие.

Дирекцията прави надзор на пазара на 10 вида средства за измерване , като прави планови проверки и по сигнал. 

Последната проверка на ЧЕЗ е била през ноември 2012 г., като тя е проверила дали са изпълнени предписанията направени при предишната планова проверка през 2011 г. Тогава са били проверени 8000 електромери в 2000 обекта и са наложени 440 акта за нарушение. Собствениците на уредите / ЧЕЗ/ са задължени  да ги проверяват на всеки 6 години. 

В случая е имало пропуснати срокове.

Подкрепи Economic.bg