Санкциите свиха износа на Германия към Русия с €4 млрд.

53% от немците са за нови търговски санкции след атаката по малайзийския Boeing

Равносметка

Санкциите свиха износа на Германия към Русия с €4 млрд.
196 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Новите санкции срещу Руската федерация имат малко смисъл. Това коментира изпълнителният директор на Федералното обединение на търговско-промишлените палати на Германия (DIHK) Мартин Ванслебен.

“Те не са надеждно средство за решаването на политическия конфликт в Украйна”, коментира той за вестник PassauerNeuePresse. По думите му, взетите към настоящия момент мерки «вече оставиха значителна следа в германско-руските икономически отношения».

Директорът на DIHKпотвърди прогнозите на организацията си, че обемите за износ в Русия през тази година могат да се свият с около 4 млрд. Евро. Ванслебен подчерта, че от доставките към Русия зависят около триста хиляди работни места в Германия.

Междувременно DeutscheWelle (DW) информира, че след терористичната атака по пасажерския авиолайнер на MalaysiaAirlinesповечето германци вече се изказват за търговски санкции срещу Русия. Това показаха резултатите от проучването на Международния институт за обществено мнение YouGov.

Данните показаха, че 53% от запитаните одобряват въвеждането на търговски санкции срещу Москва. Само 26% или по-малко от двойно се изказаха срещу подобна стъпка. Същите 53% са за замразяване на банковите санкции срешу руснаци, като 30% са против.

Същевременно 62% от немците заявиха, че не искат прекъсване на дипломатическите отношения с Русия дори след катастрофата с Boeing 777. 22% обаче са „за” подобна стъпка.

Почти две трети от респондентите (64%) не подкрепят идеята за военна подкрепа към Киев и само 18% искат повече участие на ФРГ в тези проблеми на Украйна.

За изпращането на войски на НАТО за защита на Украйна от евентуалната интервенция от страна на Русия се изказаха едва 15% от запитаните, докато 65% са против военната намеса.

Най-много съмнения обаче предизвика въпросът за финансовата помощ за властите в Украйна: 40% от немците смятат, че е необходима, другите 36% - че са «против».Подкрепи Economic.bg