Саркози призова за по-строг Шенген и борба с имиграцията

Бившият френски президент иска икономически съюз между Франция и Германия в евроскептична статия

Масло в огъня

Автор: Николай Марченко

Бившият френски президент Никола Саркози наруши мълчанието си навръх изборите за Европарламента, за да предложи замяната на шенгенското споразумение с "Шенген 2", в което да участват единствено държави, способни да прилагат обща имиграционна политика.

За целта той написа статия за списанията Le Point и Die Welt, с която според световните медии е сложил край на двугодишното си мълчание. Публикацията с евроскептични критики излиза ден, след като бившият италиански премиер Силвио Берлускони, работил на поста по едно време със Саркози, прогнозира „край на еврозоната” без решителни реформи.

Според него нулевата имиграция е „илюзия”, но ако не се предприемат бързи мерки за контрол на чужденците, пристигащи от държави извън ЕС, "нашият обществен договор ще експлодира". „Това, че всеки има право да се предвижва свободно из Европа е голям късмет, но не може да продължаваме да се отказваме от спокойното обсъждане на европейската имиграционна политика”, пише той.

Според политиката, ЕС трябва да сложи край на практиката, при която чужденците трябва само да влязат в някоя от страните от Шенген, след което да си изберат местоживеене „изхождайки от това, къде социалните помощи са по-щедри”. „Не бяхме за единна Европа, за да се организира тук социален и миграционен дъмпинг, който систематично е в ущърб на Франция”, твърди още Саркози.

„Тук имаме работа с безусловен провал. Очевидно е, че ни трябва незабавно да спрем действието на Шенген I и да го заместим с Шенген II, към който да могат да се присъединят само след като предварително си съгласуват имиграционната политика”, смята Саркози.

След като медиите цитираха публикацията на Саркози, на Европейския съюз (ЕС) се наложи да реагират. Еврокомисията (ЕК) потвърди, че „подкрепя свободното движение на европейските граждани и свързаните с него социални права”. Говорител на ЕК отказа да коментира думите на Саркози, но подчерта, че Европа не може да има „свободно движение на капиталите и услугите без свободно движение на хората”.

 Друга инициатива, предложена от Саркози в статията, е за създаване на "голяма френско-германска икономическа зона в сърцето на еврото" водещи сили на Общността и еврозоната. "Германия и Франция трябва да поемат по-голямата част от отговорността за икономическото управление на еврозоната", пише още той. Според него вече е реалност, че има "не една Европа, а две", които трябва да се развиват "в различни посоки".

Саркози е на мнение, че ЕС-28 държави се е превърнал в "отвратителен... административен лабиринт" и има опасност Великобритания да го напусне. "Няма друга алтернатива освен драстично намаляване на правомощията на ЕС", настоява Саркози и изброява къде Брюксел би трябвало да запази компетенциите си: промишленост, земеделие, търговия, конкуренция, енергетика и изследвания.

В отговор на популистката вълна Саркози предупреждава, че онези, които искат да се разпадне ЕС, "забравят уроците на историята и ни тласкат към бездната". "Франция и Европа са неразделни географски, исторически, културно и политически. Европа трябва да бъде приветствана и подкрепяна", казва бившият президент, признавайки, че има растящо разочарование от съюза.

Коментари: 0