Саудитска Арабия промени почивните дни в страната

Саудитският крал Абдул премести уикенда в страната в петък и събота

264 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Властите в Саудитска Арабия преместиха почивните дни с един ден, съобщи BBC. Досега в Саудитска Арабия уикендът беше в четвъртък и петък, но това затруднява търговските отношения на страната със западния свят. Поради тази причина саудитският крал Абдул премести уикенда в страната в петък и събота.

Основната идея е почивните дни в страната да съвпадат с тези на останалите страни в региона за да може да се осъществява по-лесно търговския обмен. В съобщение на официалната новинарска агенция се посочва, че указът ще влезе в сила от 29 юни, като основно ще засегне държавните финансови учреждения, банки и фондовата борса.

Властите в Саудитска Арабия се надяват, че с въвеждането на реформата ще се сложи край на негативните ефекти и загубата на икономически възможности, които са резултат от разминаването на работните дни между местните институции от една страна, и международните партньори, от друга.

В западния свят уикендът  е в събота и неделя, но в повечето региони, които не са европейски или християни, почивните дни са предимно в петък и събота.

Само месец по-рано Оман въведе същата реформа и жителите на страната ще почиват в петък и събота.

Коментари: 0