Vodafone придобива Kabel Deutschland за 7,7 млрд. евро

Чрез сделката операторът разширява бизнеса си с телевизионни и стационарни телефонни услуги, за да защити пазарния си дял в Европа

132 ~ 1 мин. четене

Британската телекомуникационна компания Vodafone ще придобие най-големия германски кабелен оператор Kabel Deutschland, съобщава Financial Times. Сделката, за която вече e постигната договорка, се оценява на 7,7 млрд. евро (10,1 млрд. долара). Офертата предлага 87 евро за акция, които включват 2,50 евро дивидент.

Това е най-голямото придобиване за Vodafone. Чрез сделката операторът разширява бизнеса си с телевизионни и стационарни телефонни услуги, за да защити пазарния си дял в Европа.

Целта на компанията е да може да предлага по-конкурентни пакети с телевизия, фиксирана телефония и широколентови услуги на своите клиенти.

Liberty Global също проявява интерес към придобиване на компанията. Vodafone бе свързван и с оферти за различни европейски компании през последната година, след коментари на мениджмънта, че ще се опита да стане партньор или да купи европейски кабелен оператор, за да се сдобие с достъп до техните фиброоптични мрежи.

"Комбинацията от Vodafone и Kabel Deutschland значително ще подобри качеството на нашите предложения, в отговор на тези нужди", коментира изпълнителният директор на Vodafone Виторио Колао.

Подкрепи Economic.bg