Печалбата на Oracle нарасна с 10%

3.8 млрд. долара е печалбата на компанията през четвъртото тримесечие на финансовата година

3551 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Чистата печалба на световния технологичен гигант Oracle нарасна с 10% до 3.8 млрд. долара през четвъртото тримесечие на финансовата година, съобщи tech news. Според отчета на компанията, приходите от удължаване на лицензи и поддръжка са нараснали с 6% до 4.4 млрд. долара, а продажбите на оборудване генерират печалба на компанията от 849 млн. долара. Продажбите на нови лицензи са нараснали с 1% спрямо същия период миналата година и възлизат на 4 млрд. долара.

Според анализатори на пазара, положителният резултат се дължи на политиката на изпълнителния директор на компанията Лари Елисън, който купува разработчици на облачни продукти като Taleo, Eloqua и RightNow Tehnologies. Агресивната му политика позволява на компанията да засили конкурентноспособността си с другите доставчици на уеб решения за бизнеса. За последните 8 години Oracle погълна над 100 компании за обща сума над 50 млрд. долара.

Едновременно със сливанията и поглъщанията на разработчици на облачен софтуер, от 2012 г. насам технологичният гигант пусна онлайн вариант на своята система за управление на бази данни, решение за управление на персонала, продукти за финансов мениджмънт.

Подкрепи Economic.bg