Сделката на годината за Централна и Източна Европа е българска

Продажбата на ТЕЦ "Марица Изток" 3 е консултирана от Райфайзен Инвестмънт

Ричърд Кьоних, Хенинг фин Стечоу, Юлиан Гиков от Райфайзен Инвестмънт (отляво надясно)

Снимка: EMEA

Aвторитетното международно издание EMEA Finance присъди на Райфайзен Инвестмънт престижното отличие „Най-добра сделка на годината за ЦИЕ“ (“Best M&A Deal In CEE”) за 2011 г. за консултирането на сделката по придобиването на българската Енел ТЕЦ Марица-изток III на обща стойност от 545 млн. евро.

Сделката бе за закупуването на дял от 73% от дружеството между американския енергиен инвестиционен фонд Contur Global и италианската Енел S.p.A. – третата най-голяма компания в Европа, като представляваше най-голяматa транзакция в сектора на енергетиката и комуналните услуги в историята на сливанията и придобиванията в България, а от друга страна - най-крупната енергийна сделка в ЦИЕ през 2011 г.

Райфайзен Инвестмънт беше консултант по сделката заедно с Lazard като част от съществуващото партньорството между двете инвестиционни банки за района на ЦИЕ, Австрия и Турция.

Наградата бе присъдена в Лондон на церемонията на традиционните годишни награди на финансово-икономическото издание, които отличават най-големите постижения на банките, финансовите консултанти и дружества от финансовата сфера в Европа, Близкия изток и Африка. 

С престижното отличие ЕМЕА Finance отразява решаващата роля на консултанта по комплексната сделка.

„Тази награда още веднъж ни дава увереност в успеха на нашата стратегия за съчетаване на отличното ни ноу-хау по индустрии във Виена с местната ни експертност по държави, с която разполагаме“, посочи Хенинг фон Стечоу, Управляващ директор в Райфайзен Центробанк АГ, ECM/M&A, индустриален сектор.

 

 

Коментари: 0