Сделката с дюните до Несебър може да стигне до прокуратурата

Виновните за случая стават ясни до 10 дни

160 ~ 2 мин. четене

Спорните 29 дка защитени земи между Равда и Несебър, за които еколози сигнализираха, че се подготвят за застрояване, са били продадени без екологична оценка. Казусът ще бъде проверяван от експертна комисия в следващите няколко дни. Ако се стигне до нарушения, случаят ще бъде предаден на прокуратурата. Това стана след днешното заседание в Министерство на земеделието и храните, на което присъстваха земеделският министър, Тома Белев, председател на асоциация "Зелени Балкани", експерти от МОСВ и МРРБ.

Първите резултати от направената проверка ще бъдат дадени в края на следващата седмица, обясни земеделският министър Мирослав Найденов. Той отново припомни, че процедурата е започнала през 2007 г. със заповед на кмета на община Несебър. През 2008 г. пък е била издадена заповед за изключване на тези 29 дка от горския фонд. Сделката е финализирана на 22. 11. 2012 г., а цялата сума по продажбата е 1 141 849 лв. и 50 стотинки, добави земеделският министър.

Димитър Петров е физическото лице, който е подал заявление за закупуване на териториите, стана ясно още от думите на Найденов.

Той посочи още, че след встъпването му в длъжност през 2009 година са били спрени всички преписки.  Към 2009 година са били подадени някъде 3500 заявления, но след като преписките са били спрени и след като се е променила наредбата, цената на териториите се е покачила многократно и голяма част от желаещите са се отказали.

Комисията, която ще провери конкретния случай, има задачата да тръгне от промяната на подробния устройствен план, през изключването от горския фонд, и да установи дали има каквито и да е нарушения. Ако се установят нарушения, докладът от проверката ще бъде предаден на прокуратурата, категоричен бе министърът.

Всички страни в срещата потвърдиха категорично, че въпросните 29 дка земи са дюни и са част от НАТУРА 2000. В момента обаче те фигурират в устройствените планове на Бургас като "урбанизирани територии".

Териториите били продадени без за тях да бъде направена екооценка. Причината е, че извадени от горския фонд те не подлежат на такава, обясни Найденов.  Росица Димова, експерт от Министерство на околната среда и водите пък обясни, че проектът е бил одобрен след екооценка. Запитана какво е гласяла тя, Димова отговори, че "заключение е било, че няма нужда от екооценка". "Процедурата по екологична оценка е спазена през 2007 година, но преценката на компетентния орган е, че не е необходимо да се прави по-подробна оценка", уточни експертът от МОСВ.

Случаят посочва несъвършенствата в нормативната уредба, коментира Тома Белев, председател на „Зелени Балкани”. Той посочи, че има случаи, в които се получават от общини карти, които илюстрират устройството на общината и имат различна визия.

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не се спазва с години, смята Белев.  Той посочи, че Агенцията по кадастъра все още не е спазила наредбата от 2008 г., която изисква всички дюни по Черноморието да бъдат картографирани.

Утре, за да се запознае на място със случая в Несебър отива Мирослав Найденов. През следващата седмица той ще предаде доклад по казуса до премиера Бойко Борисов.

Подкрепи Economic.bg