Сегашният парламент забрави дюните

До края на този мандат трябва да се приеме Законът за Черноморското крайбрежие, смята депутатът от СДС Лъчезар Тошев

132 ~ 3 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Има няколко много важни неща, които парламентът трябва да гласува преди да бъде разпуснат. Ако не ги гласува, това ще създаде редица проблеми. Един от законопроектите, който е готов за второ четене и може да влезе в залата вече, е Законът за Черноморското крайбрежие.

Този законопроект въвежда забрани за строеж върху дюни, което беше повод за широки обществени протести. ГЕРБ и на правителството поеха ангажимент, че тези забрани ще бъдат въведени в закона. Ако законопроектът не бъде гласуван на второ четене, тези забран няма да бъдат въведени и режимът ще остане както досега. Ето защо смятам, че от паузата ще се възползват тези, които не желаят да има ограничение върху строителството в тези райони.

Документът е внесен, готов е да започне четенето. Смятам, че максимум за два или три часа може да се приеме целият закон, ако има добрата воля. По този въпрос виждам, че има широко съгласие в парламента. Може да бъде приет за два-три часа, въпреки че е голям закон. Аз съм бил председател на комисия два пъти и мога да преценя дали това е възможно или не. Възможно е.

Решението по отношение на референдума също не беше взето. Беше оставено. Ние сме внесли нашия проект, има и проект на Станишев. Тези две проекторешения са противоположни по съдържание и по смисъл. Те отговарят обаче на изискването на закона. След като референдумът се е провалил, парламентът да разгледа въпроса и парламентът да го реши. Не можем да оставим въпроса за атомната енергетика на следващия парламент, както беше зададен. Парламентът трябва да се произнесе и то този, който насрочи референдума - другото няма да е коректно.

Затова аз смятам, че този въпрос също трябва да бъде поставен. Трябва да бъде комплектован Конституционния съд, защото не можем да влезем в една ситуация с неясен изход, без да имаме Конституционен съд, който да арбитрира. Защото докато не е комплектован Конституционният съд  напълно, неговите решения могат да бъдат оспорвани.

И аз използвам възможността да апелирам и към президента на републиката да не не разпуска Народното събрание, преди тези въпроси да бъдат решени.

От моя гледна точка, това са най-важните въпроси, които не трябваше да остават за следващия парламент. Друг важен въпрос, който не е свързан със законодателство,  е приемането на Декларация по случай спасяването на българските евреи.

Това е един акт, извършен от нашите предци без прецедент в човешката история по времето Холокоста. Когато в Европа се извършва геноцид, в България еврейската общност е спасена изцяло, и това трябва да бъде отбелязано. Трябва да не пропуснем този юбилей да бъде отбелязан от Народното събрание, защото Димитър Пешев и още 42 депутати от тогавашното мнозинство са внесли петицията към Богдан Филов и царя, за да се спре депортацията и тя е била спряна. Би било много тъжно това да се пропусне поради бързане.

Тези няколко неща  трябва да бъдат завършени преди да се разпусне парламентът.

Ако не бъде приет законът за Черноморското крайбрежие, това ще обслужи интереси, които са против ограниченията за спасяване на дюните от застрояване. Това би било голям скандал. Беше внесен проект за мораториум от БСП, който беше отложен в полза на законопроектът, който е готов за второ четене. Ако не бъде приет законопроектът, това означава, че няма никаква норма, която да спре застрояването и то може да продължи. Скандално е, ако не се приеме този закон и ако не се разпусне парламентът. Следващият парламент ще бъде чак през юни. Има много време дотогава , могат много лоши неща за околната среда и за дюните да се случат.  
 

Подкрепи Economic.bg