Сенатска комисия гони Берлускони от парламента

Препоръката за отнемане имунитета на бившия премиер бе дадена от многопартийна комисия от 23 сенатори, в която мнозинство имат дясноцентристките опоненти

80 ~ 1 мин. четене

Комисия в Сената на Италия даде препоръка да бъде отнет депутатският имунитет на бившия премиер Силвио Берлускони, след като той бе осъден по дело за данъчна измама. С това се дава зелена светлина за взимане на окончателно решение по този въпрос през следващия месец, което може да реши политическата му съдба, съобщава Reuters.

Препоръката за отнемане имунитета на човека, който доминираше италианския политически живот през последните две десетилетия, бе дадена от многопартийна комисия от 23 сенатори, в която мнозинство имат дясноцентристките опоненти на Берлускони.

Въпреки че това не е окончателно решение, препоръката на комисията представлява политическо и лично поражение за медийния магнат, който се превърна в един от най-известните и колоритни политици в Европа.

Бившият италианския премиер е заплашен от изключване от парламента заради закон, по силата на който осъдени депутати нямат право да са в законодателния орган. Представители на неговата партия "Народ на свободата" настояват, че законът е противоконституционен, въпреки че те самите го подкрепиха миналата година.

 Берлускони изтегли своите министри от кабинета в опит да свали правителството, но се оказа, че сенатори от неговата партия отказват да го подкрепят при поискания от правителството вот на доверие. Тогава Берлускони направи обратен завой и обяви подкрепата си за кабинета на Енрико Лета.

Подкрепи Economic.bg