Сезонните работници са най-търсени у нас

Най-много сезонни работници се търсят в областта на селското, горското и рибното стопанство и животновъдството

Автор: Божидара Иванова

За трети пореден месец сезонните работници в областта на селското, горското и рибното стопанство и животновъдството са най-търсени у нас. Това показват данни на Агенцията по заетостта през май 2013 г., когато на пазара на труда са обявени 1,2 хил. свободни бройки в тези сектори.

Според данните на Агенцията в същия период са били обявени 780 места за готвачи и помощници в кухнята, както и над 720 места за сервитьори и бармани. Общо през месец май тази година са били обявени над 13 хил. вакантни работни места, което е с 3,8 хил. по-малко свободни работни места от предходния месец.

Работодателите през разглеждания период преобладаващо търсят наемни работници за сезонна дейност, като в преработвателната промишленост се търсят над 3,2 хил. души, в търговията се търсят над 1,7 хил. души, а в хотелиерство и ресторантьорство – над 1,5 хил. души.

Анализ на Евростат отчита, че пикът на свободни работни места в ЕС  е бил през 2007 г., когато връхната точка е била 2,2 на сто. През 2012 г. средната граница за ЕС е 1,5 пункта. България също се задържа около средната граница.

По последни данни на Европейския портал за професионална мобилност, броят на свободните работни места е ЕС  в средата на юли е надхвърлил 1,4 млн. броя, като най-много места са обявени в Германия (над 265 хил.), Белгия и Великобритания, а най-малко -  в Лихтенщайн, Исландия, Люксембург и Малта.

Коментари: 0