Шаранът по-евтин за Никулден

Търговците обещават цените на рибата да падат преди празника, килограм сега е към 6.50 лева

Автор: Таня Киркова

Не им пишете цените, утре ще бъдат други. С приближаването на Никулден тенденцията е към намаление, не към увеличение. Казва ми го търговецът на рибарския щанд за прясна риба в столичните Хали на 30 ноември. Ще има риба до насита, всеки ден зареждаме, изпреварва въпроса ми той дали ще стигне рибата и ще мога ли да си купя на 6 декември. Българите грешно смятат, че ще надуем цените, казва търговецът. Зад гърба му в голям аквариум плуват живи шарани, сом, амур.

Седмица преди празника вече се образуват опашки от купувачи, а във витрините са подредени 24 вида риби. Най-скъпата риба този ден беше сьомгата - 27 лв. за кг . Живият шаран се продаваше по 7 лева, а - толстолоба -цял 3,50 лв. за кило, рагу от толстолоб - 2 лв. за кило, главите по 1 лев за кг, но нарязан на шайби цената му е 7,60 лв. , фрисата /сардината/ е 4 лв. за кг., прясната скумрия е 12 лв./кг, акула /стек/ струва 15 лв. , ципурата - 14,90 лв., златната пастърва - 13 лв., кефалът 8,50 лв., попчетата - по 8 лв.

Продавачка от известен магазин близо до Женския пазар казва, че разполага с неограничен рибен асортимент - над 200 вида риби и морски дарове и в уверение преброява 64 вида риби в три от витрините, четвъртата и петата са отрупании с пушени, солени и други рибни деликатеси, с чирози, хайвери и други.

Утре ще изложим още видове риби, казва жената и уверява, че всеки ден има промоции - този ден /1 декември/ ципурата е намалена от 18 на 13,80 лв., лаврака от 18-19 лв. на 14, 80 лв.

Сьомгата, тук е по 18,80 лв. /кг. Шаранът е намален от 7,50 лв. на 6,50 лв. И тук цял толостоб върви по 3,50 лв., но филе от него струва 6, 90 лв. Пресният сафрид е по 6,80 лв., има риба тон на шайби по 12 лв. за кг., таранката е 4,20 лв., а морската акула - 11 лв/кг, рибата с "копчета" - калканът, струва 23 лв. Има паламуд по 15,90 и бял амур - 8 лв.

На Женския пазар освен трите магазина, пред които са извадени и външни сергии, има още 4 сергии върху, които скачат шарани. На дърво са провесени огромни сомове-чудовище и толстолоб, уловени в река Дунав.

Цените са различни - на някои от щандовете и определени риби са по-евтини, на други дори по-скъпи отколкото в магазините извън пазарите. В събота можеше да се намери жив шаран по 6 лева и бял амур по 7,80 лв. Има цяла есетра по 16 лв.за килограм. Черноморският кефал е 6,50 лв. Най-евтина - 2,80 лв., е пресната платика.

Едни търговци казват, че рибата е българска, други, че е от Турция, Гърция, има океанска и от по- далечни морета. Повечето риба е гръцка вече. За съжаление нашата риба в Черно море изчезва. 2012 г. беше година на паламуда. Имаше лефер и черногор, нямаше попчета и сафрид, обяснява Таня Генчева, продавачка от Магазини Созопол - Рибен пазар.

Българинът се научи да яде риба. Разбра, че е полезна храна. Влезе в ежедневното му меню. Някои купувачи са ни редовни клиенти, познавам ги по лице, обяснява продавачка.

По данни на НСИ, средно на лице от домакинство в България консумацията на риба и рибни продукти е между 5 - 6 кг. годишно.

Търсенето на риба се повишава, констатират и от Изпълнителна Агенция по рибарство и аквакултури/ ИАРА/. Изискванията на потребителите към качеството на рибата и рибните продукти също расте. Изборът на вида риба и предпочитанията зависят основно от доходите на хората. През последните години българите консумират предимно пастърва, скумрия, шаран, бяла риба, цаца, толстолоб и сом. значително се повишава търсенето на сьомга и други екзотични видове от гръцки и турски морета.


Полезни съвети при покупка на риба

Рибата е капризен продукт, който не е дълготраен при лошо съхранение, при високи външни температури.
При покупка на морски и речни дарове от сергии, купувачът трябва да се убеди, че търговецът е контролиран от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и от Българската агенция по безопасност на храните.
Декларация за произход за рибата и регистрация на продавача са двата задължителни документа, които купувачът трябва да поиска да види, за да се убеди, че рибата е уловена от чист водоем и е качествена.

При покупка на риба трябва да се обръща внимание на външния й вид. Прясната риба е гладка и еластична, хрилете й са червени или розови, а очите - блестящи и изпъкнали. Когато се натисне с пръст, вдлъбнатината веднага се запълва.

Размразената риба трябва да се готви веднага, тъй като бързо се разваля.

От здравословна гледна точка най-полезни са рибите, които имат богато съдържание на омега 3 мастни киселини, като пастървата, скумрията, леферът, сьомгата, риба тон, сардините, херингата, и “кралската“ (розовата на цвят) пъстърва.

Според количеството мазнина рибите се разделят на три групи:
§ постни - съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва);
§ полутлъсти - съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула);
§ тлъсти - с мазнини над 10% (сардина)

 

Рибата поскъпнала през 2012 г.

През първите пет месеца на 2012 г. почти при всички видове риба се наблюдава поскъпване на едро средно с 1,2 до 14,4% средно за периода спрямо същия период на 2011 г. ,по данни ИАРА. Най-значителен е ръстът при цените на едро на бялата риба – 14,4%, акулата – 12% и скумрията – 11,4%. В същото време, леко намаление е регистрирано при борсовите цени на паламуда, шарана и херингата (с между 3,8 и 4,9%).
В магазините цените на всички наблюдавани риби са увеличени в периода януари - май 2012 г. , спрямо 2011 г., като увеличението на цената е между 0,3 и 23,6% в зависимост от вида риба. Най-много се е увеличила цената на пастървата с 23,6% и на скумрията със 17,8%, най-малка е промяната при шарана.

Коментари: 0